Kada me pitaju gdje se nalazi Kupres, volim reći da je Kupres ono „i“ koje povezuje Bosnu i Hercegovinu. U ovim čudnim vremenima kada nas pokušavaju distancirati od društvenog i kulturnog života, donosim vam jednu lijepu priču iz Kupresa. Najveće bogatstvo ovog podneblja je zasigurno priroda. Ona će vas nadahnuti, odmoriti i razveseliti u kojem god godišnjem dobu prođete ovim krajem. Ali, što je priroda bez njenih stanovnika. A što je Kupres bez Mate, Marka, Ilije i njihovih konja.

Njih trojica krenuli su u svoju avanturu i pretvorili je u nešto prepoznatljivo, ne samo na našim prostorima nego i šire. Ponekad svrate i turisti iz drugih država kao što su Njemačka, Francuska, Engleska, Kanada. U naselju Čevići, nedaleko od grada, nalazi se njihov ranč i konjički klub.

Glavni likovi u ovoj priči su konji, njih dvadesetak, ali tu je i ostala ekipa: pas Fred, najpametniji među njima, brojne mačke, kokoši, koze, zečevi, a donedavno je s njima boravilo i jedno malo lane zvano Felina. Prekrasan spoj prirode, čovjeka i životinja. Mjesto gdje ćete bez sumnje odmoriti tijelo i duh, napuniti baterije i otići ispunjeni i pročišćeni kupreškim zrakom. Tu imate mogućnost jahanja, u koralu ili s druge strane jahanje i galopiranje kupreškim poljima i planinama gdje ćete uvidjeti ljepotu Kupresa i osjetiti život u sebi.

Pored svega, tu je i domaća ukusna hrana, nakon koje često slijedi i gitara. Nećete pogriješiti ako posjetite ovo predivno mjesto u Kupresu.

Ovaj kupreški ranč zajedno s Matom, Markom, Ilijom i ostalim članovima dokaz je koliko toga lijepoga imamo oko sebe, samo treba znati uložiti, biti uporan i imati vjere i nade da će snovi postati stvarnost. U prilog tomu treba reći da zaista vrijedi sve ovo što su stvorili jer upravo djeca i mladi su oni koji dolaze na ranč pomagati, raditi i brinuti se o životinjama i naposljetku voljeti to što rade.

U tu skupinu spada i moja sestra Petra koja je vjerojatno više vremena provela kod Mate na jahalištu nego u kući, dobila bezbroj modrica uzrokovanih padom s konja ali nikada nije posustajala pa joj je teško pao i studentski život u Zagrebu. Međutim, kada god dođe iz Zagreba u Kupres, svjesni smo da je nećemo baš viđati u kući.

Kada radiš ono što voliš i ono što te ispunjava onda je svaki uspjeh zajamčen, a ovi ljudi, njihov ranč i turisti su potvrda da rad i ulaganje u ono što su nam sam Bog i priroda darovali ne može biti loš potez.

Klara Mršo/ Tomislavcity