Blagdan je Sv. Vlaha zaštitnika Grada i biskupije i Dan Grada Dubrovnika. Na „dan ki dohodi jednom nami na godište“, već tradicionalno hodočaste i duvanjski vjernici, među njima i članovi Hajdučke družine Mijata Tomića. S feste sv. Vlaha naši Hajduci javili su nam se fotografijom.

Uz jučerašnji obilazak staroga grada i povijesnih znamenitosti, članovi Družine danas će imati i susret s dubrovačkim gradonačelnikom. Kako doznajemo jutros su sudjelovali u pucanju plutona, a tijekom dana sudjelovat će i u obredu grličanja u Crkvi sv. Vlaha.

Današnji program feste u Dubrovniku započeo je budnicom u 6:00, a nastavljen euharistijskim slavljem i ispraćajem trumbunjera. U 10:00 je svečano euharistijsko slavlje kojeg predvodi gospićko – senjski biskup msgr. Zdenko Križić nakon čega se ide u procesiju. U 15:30 sati barjaktari će pozdraviti Prvostolinicu, biskupe i festanjule, a u 16:00 očekuje se tradicionalna tombola.

Prema legendi, Sveti Vlaho spasio je Dubrovnik od napada mletačkih osvajača davne 971 godine. U mračnoj noći tog 3.veljače, Mletački ratni brodovi spustiše svoja sidra oko drevnog grada. Bila je mračna zimska noć. Mlečani su slobodno ušli u Stari grad pod krinkom zahtjeva za nabavkom namirnica koje su im trebale za nastavak putovanja prema Istoku. No stvaran plan bio je mnogo zlokobniji, planirali su naime napasti Dubrovnik i pripojiti ga svojem carstvu. Špijuni preodjeveni u mornare, vrlo su pažljivo motrili dubrovačku obranu, prebrojavajući čuvare sa gradskih zidina i radeći precizne bilješke o broju topova te broju strijelaca.

Tomislavcity

Foto: Hajdučka družina Mijata Tomića