Deseci VIP osoba iz BiH, uglavnom iz političkog života, imaju policijsku zaštitu.

Tako, recimo, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske poduzima mjere posebnog osiguranja prema 12 osoba u skladu s Uredbom o određivanju osoba i objekata koji se posebno osiguravaju.

U skladu s tom uredbom, posebno se osiguravaju Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, Ramiz Salkić i Josip Jerković, potpredsjednici Republike Srpske, te Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

Pripadnici MUP-a RS čuvaju i Nedeljka Čubrilovića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, Radovana Viškovića, predsjednika Vlade Republike Srpske, Dragana Lukača, ministra unutarnjih poslova, te Sinišu Kostreševića, direktora Policije RS .

“Također, u skladu s navedenom uredbom, a na osnovu rješenja ministra unutarnjih poslova, mjere posebnog osiguranja se mogu poduzimati i prema drugim osobama i objektima kada sigurnosne okolnosti to zahtijevaju”, rekli su za “Nezavisne” iz MUP-a RS.

Kako saznaju Nezavisne u Federalnoj upravi policije, oni, po mjestu stanovanja, osiguravaju pet političkih osoba.

“U pitanju su Fadil Novalić, premijer FBiH, njegov zamjenik, odnosno ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača, federalni ministar unutarnjih poslova Aljoša Čampara, zatim Ensad Korman, vršitelj dužnosti direktora FUP-a, te Mirsad Zaimović, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH”, rekli su iz FUP-a.

Pritom, Novalić i Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH, imaju osiguranje FUP-a pri kretanju.

Kako je potvrđeno, u skladu s važećim propisima, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH osigurava članove Predsjedništva BiH (Milorad Dodik, Šefik Džaferović, Željko Komšić), ali i predsjedatelja Vijeća ministra BiH Zorana Tegeltiju.

Direkcija, pritom, osigurava i ministre u Vijeću ministara BiH, kao i predsjedatelja i zamjenike domova Parlamentarne skupštine BiH. Dakle, na popisu su Nikola Špirić, predsjedatelj Doma naroda, te njegovi zamjenici Bakir Izetbegović i Dragan Čović, ali i Nebojša Radmanović, predsjedatelj Predstavničkog doma, te njegovi zamjenici Borjana Krišto i Denis Zvizdić.

“U skladu s važećim propisima, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH osigurava i predsjednika Suda BiH (Ranko Debevec), glavnu tužiteljicu Tužiteljstva BiH (Gordana Tadić), te i druge VIP osobe u skladu sa zaključcima Vijeća ministara BiH i procjenom njihove ugroženosti. Direkcija također osigurava i strana izaslanstva tijekom njihove službene posjete BiH”, kazali su “Nezavisnim” iz Direkcije.

Bild.ba