U organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne I Hercegovine održana je radionica “Povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova”.

Obraćajući se nazočnima, potpredsjednik Komore dr.sc. Vjekoslav Vuković istaknuo je kako BiH u povlačenju EU fondova sudjeluje sa svega 15 posto, te da se ova sredstva malo koriste jer jednim dijelom gospodarstvenici nisu informirani, a, s druge strane, ne postoji dovoljno znanja da se napiše kvalitetan projekat po standardima EU.

Kako je istaknuo, radionica je nastala kao potreba bh. gospodarstva da vidimo kako najbolje sudjelovati u aplikacijama za povlačenje sredstava iz europskih fondova. On je naglasio kako će Komora tijekom cijele godine organizirati ovakve radionice širom zemlje kako bi što više gospodarstvenika upoznala o potencijalu koji nije mali. Iako su neki gospodarstvenici već koristili ova sredstva, to su mali iznosi jer su se projekti odnosili na obrazovanja i korištenja stranih stručnjaka, a sada se otvaraju pozicije koje govore o konkretnim sredstvima.

Potpredsjednik Vuković je napomenuo kako su gospodarstvenici u BiH upoznati o projektu “Kozme” koji se tiče povećanja izvoznih kapaciteta domaćih poduzeća, kao i o programu “Horizont 2020” koji se odnosi na inovativnost, odnosno neke nove start up tvrtke, kao i tvrtke manjeg kapaciteta.

Specijalista za izradu i provođenje europskih projekata financiranih iz EU i drugih grantova Mirko Pešić istaknuo je kako gospodarstvenici mogu doći do europskih sredstava kroz IPA program, te da je do 2020. godine na raspolaganju 11,7 milijardi eura, a u sljedećem proračunskom razdoblju od 2021. do 2027. godine 15 milijardi eura. Gospodarstvenici koji žele aplicirati moraju izmiriti obveze prema državi i moraju ulagati u širenje poslovanja i dodatna zapošljavanja.

Pešić i dodao kako se postupak za dobijanje sredstva odvija sporije, te da se sve ono što je napisano u projektu mora ispoštovati pri realizaciji. Pešić je podsjetio kako na ovim projektima rade od 2013. godine i da je do sada realizirano oko 180 projekata za javni i za privatni sektor.

Gospodarstvenici se o dodjeli ovih sredstava mogu upoznati na web-stranici Europske komisije gdje imaju sve informacije, kao i putem stranica ministarstava u BiH.

Pogled.ba