Etno skupina Čuvarice povodom obilježavanja Divinog dana na Kedžari, 1. srpnja, objavila je spot za pjesmu “Diva s Vrana”.

Biljana Bilić, voditeljica skupine govorila je u razgovoru za portal Jabuka.tv o Divi Grabovčevoj kao neiscrpnoj inspiraciji za pjesme te samom snimanju pjesme i spota.

U svojim pjesmama Čuvarice su u više navrata opjevale svoju Ramu, obradile više tradicijskih pjesama iz Rame i napravile svoje autorske pjesme. Jedna od autorskih pjesama je i “Diva s Vrana”. Prije pet godina Čuvarice su prvi put bile pozvane pjevati misno slavlje na Kedžari povodom Divinog dana – za tu prigodu su i napravile ovu pjesmu, kazala je Bilić dodajući kako Diva zauzima posebno mjesto u Hrvata te da je kao takva uzor članicama skupine.

Kako je dodala Bilić, tekst za ovu pjesmu napisale su članice etno skupine “Čuvarice“”, a glazbu i sve glazbene uratke pjesama potpisuje obitelj Glibo: Biljana, David i Milenko. Aranžman za pjesmu uradio je Josip Vukoja – Joco, Music House iz Fojnice, a glasove su snimile u studiju Amadeus u Sarajevu kod Marina Meštrovića. Čuvarice su već snimile 4 spota za svoje pjesme među kojima je i spot za pjesmu “Diva s Vrana”.

Osim što svojim pjesmama promičemo kulturu Hrvata BiH, želimo kroz naše spotove promovirati i ljepotu našeg kraja. Kao lokaciju za pjesmu “Diva s Vrana” izabrali smo Vran planinu (Kedžara), grob Dive Grabovčeve i Blidinje. Cilj spota je bio oživjeti lik Dive Grabovčeve jer u stvarnosti ona živi među nama, istakla je za portal Jabuka.tv Biljana Glibo, voditeljica etno skupine Čuvarice.

Produkciju za ovaj spot uradili su SP Film Studio Perić iz Tomislavgrada s kojima Čuvarice imaju odličnu suradnju.

Divin dan svake se godine obilježava prve nedjelje u mjesecu srpnju, stoga je Čuvaricama ove godine pripala čast da se nakon Divina uvodnog govora izvede i nova pjesma, napisana upravo Divi Grabovčevoj u čast “Diva s Vrana”.

Mogu reći da smo ponosni zbog toga. Pjevati misu na Kedžari je za našu skupinu čast i zadovoljstvo. Taj mali grob u jednoj vrleti postao je duhovno neiscrpni izvor za nas vjernike. Jedan stih naše pjesme kaže: “Ovdje živi mnogo ljeta i okuplja sve Hrvate svijeta”, dodala je Bilić za portal Jabuka.tv, istaknuvši i kako je pjesma sjajno prihvaćena kod publike kao i njihove prethodne pjesme čiji su spotovi bili prikazivani na CMC televiziji.

jabuka.tv