Uprava Javnog poduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar na sjednici održanoj 25. kolovoza donijela je Odluku o utvrđivanju uvjeta za otkup električne energije iz obnovljivih izvora energije priključenih na distribucijsku mrežu Elektroprivrede HZ HB  kako bi smanjila ovisnost o uvozu i hidrološki lošim godinama, a kućanstvima smanjenje troškova.

Odluka se odnosi na proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora priključene na distribucijsku mrežu Elektroprivrede HZ HB koji nemaju važeći ugovor o otkupu električne energije s Operaterom OIEiUK ili drugim subjektom na elektroenergetskom tržištu.

Proizvođač mora posjedovati dozvolu za rad za proizvodnju električne energije izdanu od Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) i rješenje o stjecanju statusa kvalificiranog proizvođača.

Inicijativu za potpisivanje ugovora s JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar podnosit će proizvođači, uz podnošenje dokaza o ispunjavanju uvjeta. Cijena po kojoj će Elektroprivreda HZ HB otkupljivati električnu energiju utvrđuje se u iznosu od 0,25 KM/kWh.

Odluka, koju je potpisao generalni direktor ovog poduzeća Marinko Gilja, stupila je na snagu danom donošenja i primjenjuje se do 1. siječnja 2024. godine, priopćeno je iz Elektroprivrede HZ HB.

Do sada su električnu energiju dvjema državnim elektroprivrednim kompanijama na području Federacije BiH mogle prodavati samo veće kompanije za proizvodnju električne energije. No, poremećaji na svjetskom tržištu i velike cijene električne energije potaknuli su EP HZHB da tu mogućnost proširi i na male proizvođače, uglavnom kućanstva.

EP HZHB proizvodi električnu energiju gotovo isključivo od hidroelektrana te iz jednoga vjetroparka. Zbog hidrološki iznimno loše godine, EP HZ HB uvozi značajne količine električne energije, no cijena krajnjim potrošačima nije se mijenjala i među najnižima je u Europi, prenosi Bljesak.info.