Elektroprivreda BiH će osnovati novu tvrtku MiOD d.o.o. Tuzla koja će se baviti pružanjem usluga održavanja i pomoćne mehanizacije zavisnim društvima Koncerna Elektroprivreda BiH, izvještava Indikator.ba.

Društvo će biti u 100-postotnom vlasništvo EPBiH a imat će tri pogona – pogon održavanja Tuzla, pogon održavanja Kakanj i pogon mehanizacije u kojima je planirano zaposlenje 326 radnika, primarno uposlenika iz društava rudnika koncerna.

Ukupna ulaganja u novo društvo iznose 20,67 milijuna KM, a odnose se na nabavu nove, nabavku i remont postojeće opreme u rudnicima, te ulaganja u početna obrtna sredstva.

Procjena potencijalnog prihoda na godišnjoj razini iznosi 34,0 milijuna KM, a dobit se projicira na oko 2,6 milijuna KM.

Novo društvo mora minimalno 80 posto prosječnog prihoda ostvarivati unutar Koncerna Elektroprivreda BIH da bi ostvarilo izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavama BiH tako da je moguće planirati realizaciju do 20 posto prihoda na vanjskom tržištu.

U Elektorpivredi BiH navode da je ekonomsko-financijska analiza pokazala da je projekat prihvatljiv za realizaciju.

Elaborat o opravdanosti formiranja ovog društva Uprava Elektroprivrede BiH je prihvatila početkom ove godine, a odluka o osnivanju trebala bi biti donesena na Skupštini dioničara koja je zakazana za 26. travanj 2022. godine.