Epidemiološka situacija u Njemačkoj je dramatična. Što to znači za ulazak u zemlju? Tko mora u karantenu? Gdje se smije putovati unutar Njemačke? Komu je dozvoljen ulazak u Njemačku?

I pored trenutne dramatične epidemiološke situacije, pravila za ulazak u Njemačku su djelomično blaža nego što su bila prije godinu dana. Ipak, s obzirom da broj zaraza koronavirusom raste, od 9. studenog svi stariji od dvanaest godina koji ulaze u Njemačku, bez obzira odakle i kojim prijevoznim sredstvom, obavezni su pokazati odgovarajuće potvrde, piše DW.

Dakle, onaj tko želi ući u Njemačku u svakom slučaju uz sebe mora imati potvrdu da je cijepljen, da je preležao virus ili negativan test na koronu. Ta uredba vrijedi do 15. siječnja 2022. godine. Općenito, ulazak je moguć iz svih zemalja članica EU, kao i iz zemalja koje pripadaju Schengen zoni – Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn.

Prije nego što otputujete u Njemačku, raspitajte se o aktualnoj situaciji i propisima. Detaljne informacije mogu se pronaći na web stranici veleposlanstva Njemačke u BiH i na stranicama njemačkog Ministarstva zdravlja i Ministarstva unutarnjih kao i vanjskih poslova.

Ljudi iz trećih zemalja dugo nisu mogli putovati u Njemačku, je li to sada ponovo moguće?

– Ulazak u Njemačku iz trećih zemalja je moguć, ali uz određena ograničenja. Trenutno je dvadeset zemalja na njemačkoj takozvanoj “pozitivnoj listi”, među njima su Australija, Kanada i Južna Koreja. Stanovnici tih zemalja u Njemačku mogu ući ako uz sebe imaju gore navedene potvrde, bez obzira na svrhu njihovog putovanja. Putnici iz ostalih trećih zemalja, da bi ušli u Njemačku, moraju biti u potpunosti cijepljeni ili imati valjan razlog zašto je putovanje apsolutno nužno. Na mrežnoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova navedeno je u kojim slučajevima se putovanje uvažava kao apsolutno nužno. Kada je riječ o cjepivu, priznaju se samo one koje je odobrio njemački Institut Paul Erlih, a to su cjepiva Bajontek-Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. Inačice tih cjepiva koje su odobrene u inozemstvu jednako vrijede. Potpuno cijepljena je svaka osoba dva tjedna nakon što je primila drugu dozu cjepiva. Za one koji su virus preležali, dovoljna je jedna doza cjepiva, a to se odnosi i na one koji su primili cjepivo Johnson & Johnson koja se daje u jednoj dozi.

Tko ne može putovati u Njemačku?  

– Shodno tome, u Njemačku ne mogu ući stanovnici trećih zemalja koji nisu na “pozitivnoj listi”, koji nisu u potpunosti cijepljeni i koji ne mogu navesti valjan razlog zašto je putovanje apsolutno nužno.

U kojim slučajevima je po dolasku u Njemačku obavezna karantena?

– Općenito, karantena je obvezna za sve koji po dolasku u Njemačku uz sebe nemaju dokaz da su cijepljeni, da su virus preležali ili negativan test na koronu. Izolacija je obvezna i za putnike koji dolaze iz visokorizičnih zemalja ili s područja s inačicama virusa. Za one koji dolaze iz zemalja visokog rizika obvezna je desetodnevna karantena, koja se može skratiti na pet dana, ako je test negativan. Na listi visokorizičnih zemalja Instituta Robert Koh trenutno su i mnoge zemlje EU, poput Austrije, Belgije, Grčke, Holandije, Hrvatske i Slovenije. Na toj listi su i Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Sjeverna Makedonija. Shodno tome, karantena je obvezna i za njemačke putnike koji se vraćaju u zemlju – ako nisu u potpunosti cijepljeni ili nisu preležali virus. Putnici koji u Njemačku dolaze iz visokorizičnih zemalja obvezni su prethodno prijaviti dolazak ispunjavanjem digitalnog obrasca. Za one koji se vraćaju iz područja s inačicama virusa obvezna je karantena od četrnaest dana. To se odnosi i na cijepljene i na one koji su preležali virus. Dvotjedna  karantena se ne može skratiti ranijim testiranjem. Trenutno (stanje: 24.11.) u svijetu nema područja s inačicama virusa.

Moram li prije puta uraditi korona test?

– Ne nužno. Ako imate dokaz o potpunom cijepljenju ili dokaz da ste preležali virus, prije ulaska u Njemačku nije potrebno testirati se. Međutim, može se dogoditi da tu potvrdi traže zrakoplovne ili željezničke tvrtke s kojima putujete u Njemačku. O tome bi se trebalo raspitati kod njih prije puta. U Njemačkoj se priznaju samo PCR (ne stariji od 72 sata) i antigen testovi (ne stariji od 48 sati).

Želim putovati s djecom u Njemačku, koja pravila vrijede za njih?

– Pod već navedenim uvjetima i djeci je dozvoljen ulazak u Njemačku. Djeca mlađa od dvanaest godina nisu obvezna priložiti navedene potvrde. Uz to, za njih je obvezna petodnevna karantena ako dolaze iz visokorizičnog područja. Međutim, digitalni obrazac za prijavu dolaska obvezan je i za djecu mlađu od dvanaest godina.

Mogu li se po dolasku slobodno kretati unutar Njemačke?

– U principu da, ali s obzirom da korona-mjere postoje razlike od jedne do druge njemačke pokrajine može biti da u pojedine regije ne možete putovati. Sve do 12. prosinca zabranjena su turistička putovanja u Saksoniju. S obzirom na veliki broj zaraženih korona virusom u toj pokrajini, uvedena su ograničenja koja se tiču javnog života. Dozvoljena su samo poslovna putovanja. Slično je i u dijelovima Bavarske. Zato se prije puta obvezno raspitajte jesu li turistička putovanja dozvoljena u pokrajini u koju dolazite.

Mogu li kao turist u Njemačkoj ići u kina, muzeje i restorane?

– I tu se pravila razlikuju od jedne do druge savezne pokrajine, pa čak i od regije do regije. U mnogim pokrajinama, kao što su Berlin, Hamburg, Saksonija i Sjeverna Rajna Vestfalija na mnogim mjestima vrijedi takozvano „pravilo 2G”. To konkretno znači da samo cijepljeni i oni koji su preležali virus mogu u restorane, muzeje ili na razne manifestacije. Negativan test nije dovoljan. Stoga je putnicima koji nisu cijepljeni turistička ponuda ograničena. S obzirom na dramatičan broj zaraženih korona-virusom, u mnogim dijelovima Njemačke bi idućih dana ili tjedana restriktivne mjere mogle biti pooštrene. Mnogi traže da se „pravilo 2G” uvede u čitavoj zemlji. Turisti bi se zato obvezno trebali informirati o epidemiološkoj situaciji, naročito u pokrajini u koju dolaze.

Što trebam činiti ako se tijekom boravka u Njemačkoj zarazim Covidom 19?

– Što je moguće prije idite u karantenu i o tome obavijestite zdravstvene službe. Ovdje možete pronaći koje su službe za Vas mjerodavne. Ako su simptomi jači, obratite se liječniku ili nazovite broj 116 117. U hitnim slučajevima pozovite broj 112 ili se uputite u bolnicu.

DW/tomislavcity