Ivan Krajina umjetnik je rodom iz Podgaja a živi u Poreču. O njegovu radu nedavno je snimljena zanimljiva reportaža za Tv Istru.

Obilazi kamenolome kako bi došao do njemu najvrjednijeg resursa – kamena koji potom sam sjecka. Sam boji keramiku i priprema druge materijale, sam slaže komadić po komadić. Porečkog umjetnika duvanjskih korijena Ivana Krajinu u Grad mozaika dovela je upravo ljubav prema ovoj vrsti umjetničkog izričaja.

Tijekom radnoga vijeka, mnoge je mozaike slagao sa svojim učenicima, a danas njegovi mozaici obiluju glagoljičnim znakovima čime održavaju istarski kontinuitet, ali donose i neke novosti. Danas je mozaik slobodnog pristupa i često reljefni. Simbolika najnovije serije njegovih mozaika također je vrlo suvremena.

Jedan predstavlja razbuknutu kulu, drugi pak predstavlja otvorenu knjigu odnosno povijest čovječanstva, reakcija je to na suvremeni pristup životu koji je, kaže Krajina, površan. Srećom, pored njegovih mozaika, trenutno izloženih kraj Jame Baredine, rijetko tko prolazi bez oduševljenja. Izložbu je postavio zajedno s kolegom i prijateljem Stankom Crnkovićem, pa se ovdje nalaze i njegovi akvareli Parenzane. Bilježenje ljepota, krika društva – nisu ovo, prema Krajini, jedine zadaće umjetnosti pred njom je još jedna važna misija, a to je odvlačenje pozornosti i proispitivanje, jer umjetnost je, kaže, ljubav, a ljubav je vječna. Komadić po komadić, Krajina strpljivo slaže dijelove svoga oduševljenja svijetom i ostavlja ih u naslijeđe novim generacijama.

VIDEO: Umjetnik iz grada mozaika!

[ #VIJESTI TV ISTRE ]Umjetnik iz grada mozaika: Ivan Krajina svojima radovima prilazi promatračima, podsjeća ih da ne zaborave voljeti i diviti se! Više na: https://bit.ly/2ziSbQY 🙂

Objavljuje Tv Istra u Petak, 6. srpnja 2018.

TV Istra/Tomislavcity