U okviru programa proslave Dana sv. Nikole Tavelića u dvorani Franjevačkoga muzeju u Tomislavgradu večeras, 12. srpnja s početkom u 19 sati održana je prezentacija dosadašnjih istraživanja u Cebari i otvorena izložba „Duvanjski praslon – div iz pretpovijesti“.

Predavači su bili dr. sc. Hazim Hrvatović  iz Federalnog zavoda za geologiju, koji je govorio o Geologiji područja Tomislavgrada, geologiji Duvanjskog polja te krškoj strukturi ruba Duvanjskog polja.

Dr. sc. Ljerka Marjanac iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavod za paleontologiju i geologiju kvartara govorila je o geološkoj baštini, značaju otkrića u Cebari te perspektivama ovoga nalazišta.

Dr. sc. Jadranka Mauch-Lenardić  upraviteljica Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti govorila je o pliocenu. U prvom dijelu autorica je tematizirala navedeno geološko razdoblje Zemljine prošlosti ističući njegove klimatske uvjete. U drugom dijelu govorila je o životu u pliocenu i bujnosti flore i faune. Pri tome je spomenula i brojna nalazišta fosilnih ostataka ove vrste diljem Europe, ali i činjenice da je nalazište Cebara prvo nalazište ove vrste u Bosni i Hercegovini.

U glazbenom programu nastupa fra Marin Karačić. 

Predstavljanje je modelirao i brojnoj publici približio duvanjski gvardijan i ravanatelj Franjevačkog muzeja Tomislavgrad fra Sretan Ćurčić koji je zasigurno najzaslužnija osoba što je pronalazak Vinka Ljubasa u Cebari 2011. godine dostigao svjetsku slavu i značaj.

I da, čini se da nakon večerašnjeg predstavljanja i otvaranja izložbe „Duvanjski praslon – div iz pretpovijesti“ nikako ne treba ostati skroman i ovaj događaj prepustiti zaboravu. Tko je mogao i očekivati da će slučajno otkriće od prije osam godina kada su pronađeni fosilni ostaci duvanjskoga „praslona“ postati jedno ovako senzacionalno otkriće? Ali potvrda svjetski priznatih paleontologa nakon višegodišnjeg istraživanja rezultirala je i stručnim elaboracijom nakon koje je duvanjski kraj ucrtan na globalnu paleonotološku kartu! Svi pronađeni fosilni materijali su kategorizirani i postavljeni u Paleontološkoj zbirci Franjevačkog muzeja Tomislavgrad. Ova izložba popraćena je i izvrsnim katalogom Duvanjski praslon – div iz pretpovijesti. U njemu su sadržane sve informacije o paleontološkoj zbirci kao i radovi stručnjaka iz Federalnog zavoda za geologiju iz Sarajeva, Zavoda za paleonotologiju i geologiju kvartara Hrvatske akademije znaonosti i umjetnosti iz Zagreba te Prirodoslovnog muzeja iz Beča.

Bez imalo sumnje može se reći da će Paleontološka zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad, a posebno 3D prikaz duvanjskog „praslona“ za što je prvenstveno zaslužan poznati duvanjski kipar Ilija Skočibušić, postati obvezno mjesto posjeta svakog Duvnjaka, ali i stručne javnosti iz Domovine i inozemstva. Na kraju bi se usudili i reći, nakon 12. srpnja 2019. godine Tomislavgrad više neće biti isti.

Zahvala svima koji su i najmanjom sitnicom doprinijeli u evoluciji ovoga projekta, od pronalaska fosilnih ostataka do današnje prezentacije.

 

Tomislavcity