Sve su pite – pite, samo je burek pitac, tako otprilike glasi jedna domaća izreka o pitama. Među njima na osobitome glasu je burek. A burek je burek. Ostalo su zeljanice, sirnice i krumpirače te je duvanjskome svijetu smiješno kada netko zapita „burek s mesom“ ili „burek sa sirom“. Za pitu s mesom, ovdje je dovoljno reći „burek“, jer samo je jedan burek. A ako je pri tome spravljen kod kuće ili pod sačem, onda mu nema premca!

S ljetnim danima potražnja za hranom ispod sača poraste, ta zažele se naši domaći u svijetu takvih jela pa ih spravljaju ili naručuju u različitim prigodama. Stoga ne čudi što su ovih dana pune ruke posla onima koji nude upravo takva jela.

Slično je zabilježeno jutros kod mokronoške obitelji Baković. U njihovoj radnji  „Mara“, nakon što su ispekli brojne kruhove ispod sača i raspodijelili ih po duvanjskim trgovinama, uslijedilo je pečenje 20 bureka! Kad je posrijedi velika narudžba valja se osloniti i na susjede, a Mokronožanke su uvijek spremne pomoći. No, ova narudžba ipak ne ostaje u Tomislavgradu. Naime, putuje u Podkraj pored Travnika gdje će danas mladu misu slaviti dominikanac fra Matej Trupina.

Da je duvanjski burek ispod sača itekako poznat potrvđuje i rečena informacija.

Ako poželite  pite i kruhove koji mirišu na uspomene, ali i druga jela ispod sača, slobodno potražite “Maru”.

Neka je blagoslovljen rad onih koji pripremaju hranu, ali i oni koji će ju blagovati. Posebne  želje i čestitke ove subote upućujemo, naravno, mladomisniku fra Mateju i njegovoj obitelji.

Z.S./Tomislavcity