Duvanjska desetka jedan je od najznačajnijih sportskih događaja u općini Tomislavgrad. Svjedoci smo da ima međunarodni i državni značaj. Mogli bismo reći da je i više od toga. Svjesni su toga u AK Puls jer kažu da Desetka privlači sudionike ne samo zbog trčanja već zbog radosnoga druženja profesionalnih trkača i trkačica kao i njihovih kolega rekreativaca, a koji se upriliči nakon utrke. Zajednički im je cilj promocija zdravoga života.

Pokazao je to i svojim dolaskom gospodin Islam Đugum, nekadašnji atletičar, bh olimpijac, a danas predstavnik Atletskog saveza BiH.

Podsjećamo, riječ je o našem sumještaninu podrijetlom iz Oplećana koji trenutno radi kao trener AK Bosna iz Sarajeva.

Desetka privuče i djecu i odrasle, nerijetko i cijele obitelji, baš poput obitelji Bušić koja je iz inozemstva stigla na odmor na Kupres pa se spustila do susjednoga Tomislavgrada.

 

Da bi sve štimalo, tu su i volonteri. Ove subote na raspolaganju ih je bilo 40-ero. Među njima je i č.s. Renata Vukadin koja se s ostalim volonterkama pobrinula za okrepu, ali i da sve to bude oku ugodno.

Sport i politika

Kao zanimljivost ovogodišnjoj Desetci dodajmo i podatak da je u utrci na 3,3 km sudjelovao općinski načelnik Ivan Buntić.

Općepoznato je da je ovo podneblje iznjedrilo i mnoge sportaše i sportašice međunarodnoga glasa. Trčanje je temelj svih sportova. Kada su u pitanju očekivanja u svezi izgradnje atletske ili npr. biciklističke staze, nadamo se da će se za mandata ovoga načelnika u tom smjeru učiniti pomak.

Moglo bi to biti oko Buškoga jezera. Zašto ne? Mještani buškoblatskoga kraja su svakako opravdanoga očekivanja da se zalogaj milijunskoga kolača koji Općina Tomislavgrad dobije od korištenja hidroakumulacije jezera izravno usmjeri prema Bužanima.

Za kraj vas pozivamo da pogledate neke od snimaka s Duvanjske desetke, a koje smo izdvojili za fotogaleriju.

Tomislavcity