Tebi Grade je priredba koja je sinoć, (subota 13. siječnja) s početkom u 19 sati održana u sportskoj dvorani Osnovne škole u Biogradu na Moru. Plesni ansambli i pjevački zbor “Bura” Matice hrvatske Tomislavgrad bili su gosti na ovoj priredbi.

U kraljevski grad Biograd na Moru krenuli smo u 7 sati. U pola devet smo bili u Antičkoj Saloni, gdje smo uživo mogli osjetiti snagu i raskoš Staroga Rima, iskazanu moćnim zidinama, forumom, bazilikama, episkopalnim centrom i drugim sadržajima uređenog rimskog, za ono vrijeme, megapolisa, čije smo ostatke temeljito razgledali.


U Trogir smo došli oko deset sati. Razgledali grad – spomenik. Uživali smo u šetnji uskim ulicama. Divili se trogirskim crkvama, gradskoj loži i prelijepim fasadama, ukrašenim reljefima. Što je Europsko kiparstvo romanike, gotike i rane renesanse prema djelima majstora Radovana i Ivana Duknovića.  

Put do Zadra “magistralom”uz tirkizno mare nostrum Chroaticum je proteklo u vedrom i opuštenom ozračju. Zadar smo uz stručnu pomoć vodiča temeljito razgredali. Šetali smo po Trgu pet bunara. Vidjeli crkvu sv. Šime, Stomoricu, sv. Petra i Andriju, Krševana, forum, veličanstveno remek djelo starohrvatske arhitekture sv. Donata, divili se crkvi sv. Frane, a šetnju smo završili na rivi gdje smo čuli nebeske zvuke Morskih orgulja, plesali na “Zalasku sunca“, kao i na Trgu Pet bunara.


U 19 sati smo bili na pozornici. Zvuke dipala i razigrane cure koreografkinje Josipe Kovačević oduševile su publiku. Domoljubne pjesme izvedene snažno i emotivno, pod čvrstom rukom maestrice Kristine Boras, bile su, prema pljesku publike i izjavama stručnjaka, poslastica večeri.

Poslije večere, koju smo proveli u društvu domaćina i drugih društava, koja su tu večer nastupala s nama, vratili smo se kući, oko pol tri sljedećega dana, u nedjelju 14. siječnja 2018. godine.

 

Mate Kelava, prof./Tomislavcity

Više fotografija možete pogledati u galeriji.