Ovih dana posjetili smo našu susjedu Duvanjku Ismetu Seferović. Iako joj je skoro  sedamdeset ljeta, ustrajno, još od djetinjstva ne propušta ramazanski post. Ova tiha i blaga žena radosno iščekuje sutrašnji Bajram, a nama je izrekla svoje svjedočanstvo o istinskome i duhovnome značenju posta i pripreme za jedan od najsvečanijih muslimanskih vjerskih  blagdana.

– Postim od ranoga djetinjstva, po uzoru na svoje roditelje koji su bili doista pobožni ljudi. U početku, kao i svakome znatiželjnom djetetu mi je bilo neobično, a mi djeca smo govorili: „Nadošit će nam to vrijeme od 12 do 12 da lakše izdržimo“ – s osmijehom se prisjeća svoga prvoga posta.

-Za vrijeme ljetnoga računanja vremena post traje 17 sati dnevno, od zore do zalaska sunca. U to vrijeme se odričem hrane i svih ostalih tjelesnih užitaka. Pokušavam se suzdržati od loših misli, negativnoga ponašanja i svih otrova koji bi mogli ugroziti moj duh za ovo sveto vrijeme – objašnjava Ismeta koja se voli povući u tišinu i mir da bi se u potpunosti posvetila molitvi i postu.

– Uz post je jako važna molitva i klanjanje Gospodaru tako da je od 3 do 3.30 sabah-jutarnja molitva, zatim oko podne, točnije u jedan sat. Ikindija oko pet sati poslijepodne, a večernja molitva se zove akšam. Posljednja molitva je jacija, oko 22.30. Nakon akšama je iftar, vrijeme za obrok, a sehur obrok prije posta – u ranim jutarnjim satima,  govori Ismeta i naglašava da Allah daje snagu ako tijekom posta dođe do nedoumica, kušnji i slabosti.

– Iščekivanje je najljepše u čitavom ovom razdoblju. Svake večeri s radošću idem u džamiju na teravih što me posebno veseli. Raduje me kad vidim puno mladi koji mole, poste i klanjanju. To znači da su im temeljne vrijednosti ukorijenjene u srcu – ističe Ismeta.

– Post treba biti savjesna odluka svakoga muslimana koji treba biti ustrajan do kraja i ne razmišljati o poteškoćama. Za vrijeme posta imam više snage i trčkaram po kući jer mi post oplemenjuje dušu. Obnovi i duh i tijelo. Za vrijeme ramazana se osjećam najzdravije i najpotpunije. Post je „operacija“ bez noža koja čisti duhovni i tjelesni organizam – s osmijehom zaključuje naša sumještanka Ismeta.

Ona se jako veseli nadolazećem Bajramu pa svake godine priprema tradicionalna jela, a na blagdanskoj trpezi je neizostavna baklava.

– Navečer se veselimo iftaru dok postimo, a tokom ovih tridest dana iškekujemo Bajram. Osjećaj je kao da iškekujemo nekoga slavnoga gosta, što jest i bit jer će upravo taj sveti Gost doći u dušu svakoga muslimana – završava Ismeta sa čestitkom za sve muslimane.

Našoj Ismeti i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u  duvanjskome kraju želimo sretan i blagoslovljen Ramazanski bajram!

Ružica Ljubičić/Tomislavcity

Foto: Obiteljski album