Gotovo sedam tisuća državnih službenika na razini Federacije BiH uskoro bi moglo dobiti povećanje plaće od deset posto, navodi portal Klix.ba.

Dogovor je ovo tri vladajuće stranke u Federaciji BiH (SDA, HDZ i SBB) te svojevrstan ulazak u iduću izbornu godinu i to na velika vrata.

Ova odluka ispunit će zahtjeve i umiriti članstvo Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnim ustanovama Federacije BiH, koje predvodi Samir Kurtović.

Kurtović navodi kako su oni prije mjesec poslali urgenciju po kolektivnom ugovoru da se prije nacrta proračuna treba utvrditi osnovica za iduću plaću.

“S obzirom na povećanje troškova života, treba uskladiti osnovicu. Mi među svojim članovima imamo sudske policajce, deminere, federalne policajce, inspektore u Poreznoj upravi, FUCZ-u…, nitko od njih nije sedam godina imao povećanje plaća. Kolektivni ugovor je predvidio da ako dođe do povećanja troškova života od najmanje pet posto, osnovicu treba uskladiti da ne bi bilo tužbi”, izjavio je Kurtović.

Planirano povećanje plaća čeka odluku Vlade FBiH, a kako saznajemo, već se ugrađuje u projekcije proračuna za iduću godinu. Odluka će se argumentirati sveprisutnim rastom cijena i povećanjem troškova života. S druge strane, izražena je zabrinutost da će se ovo povećanje plaća kao domino-efekt prebaciti na druge razine vlasti i ostale sektore, što bi uveliko otežalo poziciju vlade, kao i fiskalnu stabilnost FBiH. Ovaj rast plaće trebao bi na godišnjoj razini povećati rashode za oko 25 milijuna KM.