U iznajmljenom apartmanu u Strožancu u Podstrani u koji su se smjestili pljačkaši splitske zlatarnice u srijedu ujutro je još trajao očevid. Dvojica Rusa su uhićena upotrebom sredstva prisile, a jedan od njih je pokušao bijeg skokom kroz prozor iz apartmana na prvom katu, javlja Slobodna Dalmacija.

Odmah kraj omanje zgrade u kojoj je apartman parkiran je kombi Interventne jedinice policije, a sam ulaz čuva policajac u uniformi. Mještani obiteljskih kuća kraj Crkve Gospe u Siti  i Osnovne škole Strožanac, koje su neposredno kraj kuće u kojoj su bili ruski pljačkaši, nisu ni slutili tko je u njihovom susjedstvu.

– To vam je sinoć bila prava uzbuna, svugdje su bili naoružani policajci i službena vozila. Djeca su vidjela policiju s dugim cijevima pa su počela govoriti o pucnjavi, ali nije se, zaista, čuo ni jedan pucanj. Kako je tu škola i školsko igralište, učenici su mogli uživo gledati prizor iz filmova – kaže nam još uvijek uzbuđena gospođa.

Kako saznajemo, dvojica Rusa su došli zrakoplovom iz Moskve prije dva tjedna i smjestili se  u Podstrani. Prije deset dana su u samom centru Splita u 2.15 sati upali u zlatarnicu iz koje su odnijeli zlatni nakit milijunske vrijednosti. Na snimci nadzornih kamera su se vidjela trojica pljačkaša, a u utorak navečer su u Podstrani uhićena dvojica ruskih državljana.

Obojica su se opirala uhićenju te su svladani tjelesnom snagom i sputani lisičinama. Jedan je prije toga čak skočio kroz prozor s prvog kata ravno u ruke policiji. U apartmanu je nađena zlatnina spremljena u tvrde pakete prikladne za skrivanje, očito u svrhu daljnjeg transporta.

– Nisu našli samo zlato, nego sam ja čuo da se govori da ima i nekih satova. Tko zna odakle su to pokrali. Pitanje je tko im je jatak odavde, nisu Rusi došli pa nabasali na zlatarnicu u Splitu – pričljiv je gospodin iz obližnjeg kafića.

Splitska policija je zatražila od ruskih kolega podatke o dosjeima uhićenih, a pitanje je dokle i do koga će dovesti kriminalističko istraživanje, koje je još u tijeku.

Slobodna Dalmacija

Foto: Hanza Media