U Međugorju je protekli vikend održana Domovinska duhovna obnova u kojoj je sudjelovalo gotovo tisuću ljudi. Duhovnu obnovu organizirala je Bratovština Marijanski zavjet za Domovinu, na inicijativu isusovca patra Ike Mandurića, trenutno na službi u Osijeku. Trebala se dogoditi prije dvije godine, ali je zbog poznatih pandemijskih razloga otkazana tako da je sada održana po prvi put. Osim patra Ike voditelji su bili i don Damir Stojić, salezijanac iz Zagreba te franjevac fra Ante Vučković iz Splita. Netko je primijetio kako se radi o “prvoj” ligi hrvatskih propovjednika.

Na obnovu su stigli prije svih branitelji i njihove obitelji, članovi Marijanskog zavjeta i ostali vjernici, a među njima je bio i veliki broj mladih. Sudionici su bili iz svih krajeva Hrvatske, a i Bosne i Hercegovine, autobusi su ih prevozili iz Osijeka, Zagreba, Rijeke preko Splita, a mnogi su došli i u vlastitom aranžmanu. Duhovna obnova održavala se pod geslom: “I ti ćeš gradit´ na starim razvalinama, dići ćeš temelje budućih koljena.” (Iz 58,12). U najavi su organizatori istaknuli: “Obnovom u ovom svetom mjestu tražimo da Bog iscijeli stare razvaline o kojima Prorok Izaija govori – sva lutanja i nevjerstva našega naroda, ona povijesna i ova danas – kako bi na buduća koljena prenijeli polog vjere, ljubavi i nade.”

Bog s nama računa

”Svi imamo iskustvo i doživljaj nekakvih starih razvalina. Svaki grijeh je razvalina, svako moralno posrnuće pojedinca je razvalina, a pogotovo moralno posrnuće naroda, njegovih struktura nacionalnih pa i svjetskih, a tome smo, također, svjedoci. Čovjek voli doživjeti i nekako traži od Boga da mu posvjedoči da je s njim i da mu pripravlja budućnost, da za njega ima budućnost i to je ono što Bog govori proroku Izaiji da će se milost Božja izlijevati na nove generacije, na nove naraštaje… To znači da Bog s nama računa. To je poruka koja nama Hrvatima i u našem odnosu prema domovini treba, ali u tome treba svakako prepoznavati i poruku za vječnu domovinu”, kazao je na otvaranju pater Ike Mandurić, jedan od utemeljitelja Bratovštine Marijanski zavjet za Domovinu.

Bratovština je nastala 2015. godine na inicijativu mladih i branitelja-veterana Domovinskog rata sa željom da udruga i njeni članovi budu inicijatori promjena i stvaratelji novih zajedničkih vrijednosti u kršćanskom duhu. Danas u radu Bratovštine sudjeluje više od 200 volontera različitih profila čiji je broj u stalnom rastu. Svim članovima je zajednička misija vraćanje vrijednosti i dostojanstva hrvatskog čovjeka u današnje vrijeme.

Bratovština je najpoznatija po zavjetnom hodočašću “Marijanski zavjet za Domovinu”, pokrenutom prije sedam godina, koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u kojem je do sad sudjelovalo više od 5000 sudionika. Glavni tok hodočašća dug je oko 1700 kilometara, uz još oko 600 kilometara priključnih ruta. Hodočašće traje 75 dana, a počinje od Osijeka i završava u Dubrovniku. Da se mene pita, bilo bi više simbolike da početak bude u Vukovaru.

Hiodočasnici posjećuju među inim ova svetišta: Gospa od Aljmaša, Gospa od Brze Pomoći Slavonski Brod, Gospa od Suza Pleternica, Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, Nacionalno marijansko svetište u Mariji Bistrici, Gospa Trsatska, Gospa Vrpoljačka, Gospa od Pojišana u Splitu, prasvetište Gospe od Otoka u Solinu, Gospa Sinjska, Kraljica Mira u Međugorju… Među njima ima i onih koji putuju cijelih mjesec i po dana, od početka do kraja, a većinu čine hodočasnici koji se priključuju ruti u mjestima u kojima žive i provedu na putu po nekoliko dana.

Borba za Hrvatsku

Zavjetno hodočašće “Marijanski zavjet za Domovinu” slično je glasovitom hodočašću svetom Jakovu u Santiago de Compostelu. Potonje je jedno od najpoznatijih svjetskih hodočasničkih odredišta, koje je dugo otprilike 800 kilometara, a na koje se uglavnom odvaže pojedinci ili manje skupine i traje otprilike tridesetak dana, svatko hoda u skladu sa svojim ritmom. Na hrvatskom zavjetnom hodočašću organizatori točno odrede rute za svaki tjedan, pješači se dnevno otprilike 20 kilometara, svakodnevno je više desetaka ljudi na putu, a u jednom godišnjem ciklusu ih bude uključeno više od sedam stotina.

Organizatori kažu kako je smisao ovoga hodočašća molitvom u zajedništvu nastaviti borbu za mir, pravdu i istinsku slobodu Hrvatske. “Potreba za ovakvim pothvatom osobito se nadovezuje na svojevrsni zavjet sklopljen tijekom Domovinskog rata između branitelja i hrvatskog naroda, i Djevice Marije čijem zagovoru uvijek dugujemo zahvalnost za izmoljenu i izvojevanu slobodu. Obranili smo Hrvatsku, oružjem i krunicom oko vrata. Danas se opet trebamo za nju boriti, trajnom angažiranošću i molitvom”, zaključuju.

U prilog gore navedenom je i održavanje ove prve Domovinske duhovne obnove. Prema riječima patra Ike, za mjesto održavanja nije slučajno odabrano Međugorje, jer je ono postalo “svjetska metropola duhovnosti”. Mandurić je poznat po tome što voli pokretati domovinske projekte u koje uključuje i naše ljude iz dijaspore, kao što je online Krunica Hrvata svega svijeta.

Treba ipak na kraju reći da je svojedobno splitsko-makarski nadbiskup u miru Frane Franić predložio hrvatskim biskupima da za Veliki jubilej 2000. godine svi dođu u Međugorje i zajedno s narodom zahvale Gospi za domovinu i mir. Oni se onda na to nisu odlučili, tko zna, možda bi ovi današnji biskupi i pristali doći na neku od sljedećih Domovinskih duhovnih obnova u Međugorju.

Slobodnadalmacija.hr