Na ovom mjestu završava križni put. Ovo je mjesto mučenja, ranjavanja i ubijanja. Gladni, žedni i nedužni, ubijeni su iz zasjede bez upozorenja. Svoje živote položiše braneći temeljne vrednote, svoju vjeru i dom.
Svako prisjećanje na našu povijest neka nam bude pouka za budućnost, kako se ovakve stvari više nikad ne bi ponovile. Stoga ne prepustimo ovo mjesto zaboravu, nek nam bude mjesto nade i ohrabrenja u našem svakidašnjem životnom hodu.

Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. (Iv, 11,25 – 27)

Pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna neka im svijetli!

Blagoslov novoizgrađenoga križnog puta (prvoga u općini Jablanica) upriličen je danas na lokaciji Gornja Krkača – Lager gdje se nalazi prva postaja, a završava na lokaciji Stipića livada kod spomenika gdje se nalazi posljednja postaja.

Molitvu i Put križa, uz sudjelovanje desetak mještana, kao i onih pristiglih iz tomislavgradske općine, predvodio je bogoslov fra Marko Cvitković.

Podsjećamo, križne postaje napravljene su usuradnji sa župnim uredom sv. Ilije Doljani i Hrvatskim udrugama proisteklim iz Domovinskoga rata općine Jablanica u dužinu od 6,2 km. Na ovaj način simbolički su prikazali put poginulih Hrvata općine Jablanica koji su mučki ubijeni u Prvome i Drugome svjetskom ratu te Domovinskom ratu. Nadaju se da će se prigodnoj molitvi za ove žrtve iduće godine odazvati puno više ljudi.

Tomislavcity/doljani.info

Foto: Ćikeša Čolina