Digitalizacija bh. društva predstavlja veliki izazov, ali i potencijal za razvoj domaćeg gospodarstva, rečeno je na konferenciji za novinare u Mostaru na kojoj je predstavljena konferencija “Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva”, koja će se od 17. do 19. prosinca održati u Sarajevu.

Po riječima dopredsjednika Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH Vjekoslava Vukovića, nositelji projekta digitalizacije VTK BIH i tvrtka Global GPS BH imaju zadatak napraviti presjek stanja u BiH kada je u pitanju digitalizacija i IKT (informacijsko-komunikacijske tehnologije) industrija te inicirati aktivnosti koje će pokrenuti promjene u društvu.

VTK je predvidjela razvoj digitalizacije koji će pomoći našem gospodarstvu u brzini razmjene informacija, u brzini kontakata u digitalnom dobu, dokumentaciji i olakšanom pristupu određenim podatkovnim sustavima, što bi trebalo povećati konkurentnost naših poduzeća na tržištima BiH i izvan države – dodao je Vuković.

Kroz ovaj projekt, dodao je, bh. društvu će se pojasniti što je to digitalizacija, kojim smjerovima se treba ići i što digitalizacija predstavlja za BiH u smislu razvoja i budućnosti domaćeg gospodarstva.

– Osim osnaživanja IKT industrije u BiH, projekt ima za cilj i prepoznati prostore za investicije u IKT industriju – kazao je direktor Global GPS-a BH Haris Hadžialić. Po njegovim riječima, digitalizacijom se dobiva znatna financijska ušteda u radu poduzeća, a poboljšava se sigurnost i pojednostavljuje pristup podacima.

Dopredsjednik Asocijacije IKT industrija pri VTK BiH Goran Lovrić kazao je kako IKT industrija trenutno ima oko 11.000 zaposlenih i sudjeluje u brutu društvenom proizvodu s 5 posto.

Naš zadatak je vrlo jednostavan, mi želimo zadržati radna mjesta i razviti našu industriju da bismo zadržali naše stručnjake da ne idu u inozemstvo. Cilj nam je ići u smjeru IKT razvitka kako ne bi bili u zaostatku u odnosu na ostatak svijet – dodao je Lovrić.

 

vecernji.ba