Marinu unuku Maju ljubav je dovela u zavičaj. Budući da je odrasla u Zagrebu i stekla gradske navike, roditelji su skeptično gledali na njezinu ljubavnu vezu, ali je Maja bila izričita:

Ljubav je moj izbor! – izjavila je ozarena lica i nagovijestila zaruke, a onda najavila i povratak u očev rodni kraj.

– „Ljubav sve podnosi“!citirao je  Majin otac Ivan osjećajući izvjesnu bojazan zbog kćerine odluke.

Došavši k babi Mari, Maja se trudila oslobađati kajkavštine i zagrebačkog žargona te usvajati domaće običaje. Ono čega su se svi pribojavali, dogodi se jednog jutra kad Maja srdito izusti:

– Baka, ne ću se nikako udavati!- zvučala je odlučno prebacujući nogu preko noge te praveći desnom ubrzane pokrete. Podsjećala je Maru na nevistu Anicu kad je bila mlada i kad bi joj nešto bilo nepravo.

Dugo ti je i bilo?! prepozna baba Majinu hirovitost pa ju pokuša primiriti.

To je tvoj izbor, moja Maje podsjeti je – jučer je bila druga priča, spominjala si neku veliku ljubav?

Jesam! Ja i želim ljubav!- siktala je – ali, mom je dečku preče pokošeno sijeno, nego moj rođendan? Joj, ja to nikak ne kužim!

Sino i je priče, moj sinko, vidiš kako se nebo navunjilo? Budi sritna kad je momak radnik, a nije kakav prdiplesko!

Tvoji su savjeti, fakat, originalni! raspravljala se Maja stežući oko sebe lagani kućni ogrtač još uvijek mašući prebačenom nogom.

Ista istovita! ote se Mari pa na upitan Majin pogled, pojasni:

– Ista si mater, reko! Tako bi i ona mavala nogom kad se naljuti, samo nije uju dugo nosila.

– Kaj? Uh, on ne voli ovo kaj, ali budem ga govorila iz inata! tipična ljutnja već je krenula silaznom putanjom poslije nekoliko gutljaja crne kave.

Nema inata ako si izabrala ljubav? otpoče Mara sa savjetima jer je zamijetila kako Maja mirnije sjedi i smirenije govori.

– Oprosti, baka, mislim da mi lekcije o ljubavi ti ne možeš dijeliti. Tvoj izbor je bezuvjetna poslušnost, skoro ropstvo, a ja ne želim za muža Kendal – agu kojem je žena na zadnjem mjestu.

– Srkni malo kave! – nasmija se Mara – did bi ti se naljutio da čuje kako ga zoveš, a to što sam ja njem u podlog, to je moja dobra volja, moj izbor.

– Baka, ja te cijenim, ali ne pada mi na pamet gaziti sebe pred muškarcima. Tvoja priča je drugačija, to je tvoj izbor, ako uopće znaš kaj si izabrala? – provociranjem razgovora Maja je nesvjesno otvarala prostor primirju što se naslućivalo.

– I ja sam izabrala ljubav, samo nam nisu iste. Moja ljubav uključuje strpljenje, popušćanje, oprašćanje! Ne zato što sam ja dobra, već zato što je tako lipše meni, a i onom ko ja sa mnom Mara je uronila u poučavanje vjerujući kako sve izgovoreno kad-tad dođe do slušatelja. Uvjerila se u to odgajajući brojnu djecu koja se često spominju njezinih savjeta.

Tko zna je li Maja čula ijedan od babinih mudroslova, ali se u trenutku, primivši poruku na mobitelu, preobrazila u veselu djevojku.

– Ljubim te, baka! Moram se spremati, dolazi momak po mene!

– Lipa ti je ljubav, Gospe moja! zadovoljno će Mara.

Iva Bagarić/Tomislavcity