Većina najmlađih vjerojatno nikada nije čula za gurabije ili ih sigurno nije nikada probala, dok su se stariji u svom djetinjstvu čudom čudili kada bi vidjeli na vrh tog kolača kocku šećera. Ali postoji okruženje u kojem je gurabija poznat i priznat kolač.

Upravo smo posjetili jedno takvo mjesto, Starački dom u Tomislavgradu, gdje su se okupile naše bake i tete i pripremile najbolje gurabije po tradicionalnom receptu. I ne samo to, mijesili su i slagali i druga peciva i pite. Naravno, nije izostala ni pomoć i podrška kuhinjskog osoblja Staračkog doma, koje je bakama pomoglo, ali i čulo i zapamtilo tajne pojedinih recepata.

Većina nas Dane kruha veže za djecu i naravno njihove majke i bake koje se za taj dan potrude napraviti poseban kolač, kruh, skulpture od tijesta ili čak ispričati priču s različitim kreacijama urađenim od brašna i tijesta.

U Staračkom domu smo se uvjerili da takvi događaji nisu rezervirani samo za djecu. Okupljene oko zajedničkog stola, bake su se prisjetile svoje mladosti, svojih kuća, žamora i veselja. Na kraju im možemo poželjeti da takvih dana bude što više.

Tomislavcity
Foto: TC i Starački dom