Bosna i Hercegovina je 2002. godine potpisala povelju europske inicijative “U grad bez automobila” i od tada se u mnogim bh. gradovima raznim akcijama svake godine obilježava 22. rujna – Europski dan bez automobila.

Obilježavanje je počelo 1998. godine u Francuskoj u vremenu kada je automobilska industrija gotovo vladala svijetom, ali ipak jedan dan, šire središte Pariza, bilo je zatvoreno za automobile i to u dogovoru s gradskim vlastima.

Samo dvije godine kasnije 760 europskih gradova aktivno je provodilo ovu ideju i 2001. godine ta brojka se povećala na 1005 gradova, ali donijela i proširenje ideje s jednog dana na cijeli tjedan.

Od 16. do 22. rujna 2020. godine građani zemalja Europske unije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja sudjeluju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za urbanu mobilnost pod nazivom „Europski tjedan mobilnosti“.

Ovogodišnja tema Europski tjedan mobilnost je „Mobilnost bez zagađenja za sve“. Tema odražava ambiciozne ciljeve ugljenički-neutralnog kontinenta do 2050. godine, kako ih je postavila Ursula von der Leien, predsjednica Europske komisije, predstavljajući Europski zeleni dogovor.

Također, ima za cilj da naglasi važnost pristupačnosti transportu nulte emisije i promoviira inkluzivni okvir koji uključuje sve građane. Usprkos različitim klimatskim, geografskim i socio-ekonomskim uvjetima u europskim urbanim oblastima, mogu se poduzeti mjere za promociju ugljenički-neutralnog i inkluzivnog urbanog okruženja.

relax-portal.info