Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja diljem svijeta aktivnostima kojima se želi potaknuti ljude na akciju kako bi očuvali svoj dragocjeni dom, a ove godine tema je “Investiraj u naš planet” s naglaskom na borbu protiv klimatskih promjena i ublažavanje njihovih posljedica.

Srednja strukovna škola Tomislavgrad je je upravo Dan planeta Zemlje odabrala za obilježavanje Dana škole.

Ovomu pridodajmo da se danas, Odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, a u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu, 22. travnja obilježava i Dan hrvatske knjige.
Judita je prvi umjetnički spjev u hrvatskoj književnosti na narodnom hrvatskom jeziku, napisana 1501., a objavljena u Veneciji 1521. godine. Judita je bila europski bestseller svog vremena, prevedena je na mnoge svjetske jezike te je za Marulićeva života doživjela čak tri izdanja u 18 mjeseci i kao takva svjedoči o važnom mjestu Hrvatske u europskim kulturnim okvirima.
A kako Gimnazija Marka Marulića u Tomislavgradu ponosno nosi ime po ocu hrvatske književnosti, i Gimnazija danas slavi Dan škole.
Kako su naveli na svojoj FB stranici, danas nema redovite nastave, svečana sjednica Nastavničkog vijeća upriličena je u 9 sati, a u večernjim satima s početkom u 20 sati održat će se Noć knjige u školskoj knjižnici. Povodom Dana škole gimnazijalci su nedavno upriličili školsku priredbu u KIC-u koja će se ponovo održati u utorak, 26. travnja u 19 sati.
Foto: Jablan