Predsjednik R Hrvatske, Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda. Milanović je kasnije stao pred novinare i komentirao aktualne teme. Između ostaloga, zatražio je i od predsjednika hrvatskih stranaka u BiH da se izjasne žele li da nastavi s borbom za prava Hrvata u BiH:

“Zanoktica Hrvata u BiH mi je važnija nego cijela Finska. Htio bih čuti jasnu poruku od predstavnika Hrvata u BiH, ne samo do Čovića, ima li smisla u ovom što ja radim ili da ja prestanem? Ali taj odgovor mora biti jasno i gromko, da ili ne, ništa između. Ovo nije contest između Plenkovića i mene”, zaključio je Milanović i dodao da Plenković želi postati visoki povjerenik za vanjsku politiku ili predsjednik Europskog vijeća.

Četvorica predsjednika hrvatskih stranaka u BiH potvrdili su privrženost Milanovićevim aktivnostima.

“Podržavam politiku predsjednika Milanovića i pozivam institucije Republike Hrvatske da pomognu u rješenju hrvatskog pitanja u BiH i da poduzmu sve potrebne korake, koliko god oni teški bili”, rekao je predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović za portal Bild.ba.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke, Slaven Raguž rekao je kako je “Zoran Milanović više u posljednjih 15 dana uradio za internacionalizaciju hrvatskog pitanja u BiH nego HDZ u posljednjih 20 godina”.

Čelnik HSS-a BiH Mario Karamatić na Facebooku je napisao kako Hrvati vide “smisla, interesa, koristi’ u tome što Milanović radi te ga je pozvao da nastavi.

“Predsjedniče, molim vas nemojte i vi odustati od nas kao što su svi drugi odustali iz ovih ili onih razloga”, napisao je Karamatić.

“U tom duhu i okviru Hrvatski nacionalni pomak kao stranka hrvatskog naroda podupire korištenje i bilo kojeg legitimnog i suvislog alata za ostvarenja hrvatskih prava. Samo zajedničkim nastupom i dogovorenom politikom Predsjednika RH, Predsjednika Vlade RH i Predsjednika stranaka HNS-a imamo šansu riješiti i popraviti politički položaja Hrvata u BiH. Mislimo da je krajnje vrijeme da se taj zajednički stav dogovori i dogodi”, rekao je Ivan Vukadin, prenosi Bild.ba.