Mačke provode dosta vremena sređujući se, a tako je i s mačcima.

Kariola natovarena balama sijena poslužila je roškom mačku za počinak na suhom, jer je svuda uokolo snijeg. Za to vrijeme jezikom je umivao svoje krzno, a šapama gladio crne brke. Nije ga zasmetao ni snijeg ni hladnoća da povede računa o sebi i svom izgledu. Crn mačak, dobar i naočit.

Vjerojatno ćete se iznenaditi da, ukoliko imate mačku u svojoj kući, imate privatnoga i najboljega meteorologa. Evo kako, piše portal mačke.hr.

Naime, još je davne 1883. godine prvi poručnik američke vojske, H. H. C. Dunwoody rekao da umjesto da svoju vjeru stavljamo u predviđanje meteorologa, trebali bismo pratiti mudrost naših životinja koje žive sasvim blizu nas, točnije mačaka.

Prvi se pukovnik toliko potrudio s ovom tematikom, dakle predviđanju vremena po mačkama, da je i napisao knjigu pod nazivom ‘Weather Proverbs’  (u slobodnom prijevodu ‘Izreke o vremenu’). U knjizi je iznio veoma dugačku listu ponašanja životinja prema kojima se može sa sigurnošću predvidjeti kakvo će biti vrijeme. U svom je štivu naveo mnogo ponašanja životinja kao što su lisice, medvjedi i koze, ali ipak najveći je dio knjige fokusiran upravo na mačke.

Pukovnik Dunwoody tako navodi da se po sljedećem načinu ponašanja mačaka može predvidjeti određeno vrijeme:

  • kada mačka kiše, to je znak za će padati kiša
  • kada se mačka nakon kiše umiva te ovisno o tome u kojem smjeru je okrenula svoju njuškicu, iz tog smjera puhat će vjetar (sjeverac, južnjak, zapadnjak ili istočnjak)
  • kada mačka hrče dok spava, dolaze veoma nepovoljni vremenski uvjeti
  • ako mačka pere svoje lice tako da šapicama prije prelazi preko uha, znak je da će padati kiša.
  • ako mačka spava na leđima, očekujte oluju
  • ako mačka umiva lice, ali tako da je leđa okrenula prema vatri ili drugom izvoru topline, znak je da će se snijeg otopiti (ako ga ima)

Ante Đikić/Tomislavcity