Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da je s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem razgovarao o izmjenama Izbornog zakona BiH i da vjeruje da će idućeg tjedna biti održan sastanak s predstavnicima međunarodnih institucija.

Čović je poručio da će se ubrzano krenuti razgovari i o izbornom zakonodavstvu i reformskim procesima.

“Ideja je da sve to bude završeno do kraja travnja ili lipnja. Ako to uspijemo, onda se možemo nadati i kandidatskom statusu”, rekao je Čović nakon sastanka.

On je naveo da je primarna tema stvoriti ekonomski i socijalni ambijent i osigurati da se nikada više ne ponove izbori kakvi su bili prošle godine, koje je “sprovela nelegitimna Centralna izborna komisija, bez kriterijja i procedura”.

“Mi smo prošle godine imali podijeljene izbore mimo svih pravila, zatim narušavanje osnovne vrijednosti izbora na nabrutalniji način, a na sve to se SIP BiH oglušio. To je sve radio SIP, kojim se upravlja iz jednog ureda. Zbog toga smo imali slučaj Uskoplja gdje je glasanje prekinuto kada je neko osjetio da će Hrvat biti načelnik, zbog toga imamo situacije kakve imamo u Travniku, Doboju, Srebrenici, Mostaru”, rekao je Čović.

Čović je naveo da predsjednici stranaka nisu razgovarali o izboru gradonačelnika Mostara i izrazio nadu da će danas biti izabrano i rukovodstvo Gradskog vijeća i gradonačelnik.

“To bi bilo na tragu naših dogovora, ali često se nešto ispregovara, a drugačije bude u praksi”, rekao je Čović.

On je naglasio da se ne smije dozvoliti da se ti ljudi uključuju u naredni izborni proces, a da bi se to spriječilo potrebno je donošenje novog izbornog zakona.

“Ni na koji način više ne želimo konzumirati odluke nelegalnih tijela, pogotovo ne SIPa BiH, ne želimo se uključivati u aktivnosti koje oni sprovode. Ne uvažavamo SIP niti ćemo ga uvažavati”, naglasio je Čović.

Izetbegović je naveo da će se o izmjenama izbornog zakonodavstva razgovarati kada se naprave pomaci u formiranju Vlade Federacije BiH.

“Krajnje je vrijeme da napravimo pomake. Ne možemo pričati o izmjenama zakona, a ne poštovati zakone i Ustav. To prije svega znači popunjavanje Ustavnog suda, formirati federalni nivo vlasti”, rekao je Izetbegović uoči sastanka.

On je istakao da je zainteresiran za razgovore o ubrzanju europskog puta.

“Ne kanim razgovarati o uspostavljanju vlasti u Mostaru. Što kažu o Mostaru, u Mostaru, to trebaju raditi Mostarci. Europski put je u zastoju i treba razgovarati i iskoristiti novu šansu i energiju i sustizati ono što smo propustili”, naglasio je Izetbegović.

Čović se nakon Izetbegovića sastao sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom.