Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošlog tjedna, drugoga zaredom, jer je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) postigla dogovor o povećanju proizvodnje i jer se trgovci plaše usporavanja oporavka ekonomija od korona-krize.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošlog tjedna pala 2,6 posto, na 73,59 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 3,7 posto, na 71,81 dolar.

Ovaj pad analitičari dovode u vezu ponajviše s dogovorom OPEC-a i njegovih saveznika, na čelu s Rusijom, o povećanju proizvodnje. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su kompromis koji bi trebao otvoriti put za dogovor o isporuci više nafte, što bi trebalo ublažiti rast cijena.

Razgovori između članica OPEC-a i saveznika prekinuti su prije desetak dana, nakon što se UAE usprotivio prijedlogu Rijada i Moskve o produženju sporazuma o ograničenju snabdijevanja za osam mjeseci, do kraja 2022. Ipak, prošlog tjedna pronađeno je kompromisno rješenje koje uključuje povećanje proizvodnje UAE nakon travnja.

“Sve upućuje na zaključak da OPEC+ ide prema potencijalnom kompromisnom sporazumu koji će UAE-u omogućiti prilagodbu osnovice. Ostali će proizvođači nesumnjivo tražiti sličan tretman i potencijalno produžiti razgovore do ministarskog sastanka u kolovozu”, ocjenjuju analitičari RBC Capitala u bilješci prenosi CNBC.

OPEC je u četvrtak objavio da očekuje da će se svjetska potražnja za naftom iduće godine približiti pretpandemijskom nivou od oko 100 milijuna barela dnevno, predvođena rastom potražnje u SAD-u, Kini i Indiji.

Index.hr/Tomislavcity