Nakon stupanja na snagu Zakona o trošarinama i poskupljenja goriva u našoj državi, slijedi lančano poskupljenje svih životnih namirnica i usluga. U Republici Srpskoj su najavili da će doći do poskupljenja brašna, a samim tim i pekarskih proizvoda, a u Federaciji BiH tu odluku još razmatraju.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo naglasio je kako će zbog poskupljenja goriva sigurno doći do veće otkupne cijene pšenice i žita, jer nafta zauzima najveći dio prilikom proizvodnje. Nije sa sigurnošću mogao reći da će to uvjetovati i poskupljenje brašna i pekarskih proizvoda, međutim, naveo je da je to logičan slijed, piše Klix.ba.

“Pšenica će kod poljoprivrednika biti skuplja u otkupu sigurno za onaj iznos koliko je poskupjelo gorivo, dakle za 20-30 posto. Samo ukoliko se uvede plavi dizel do vremena žetve, onda je moguće da ne dođe do poskupljenja, ali prema trenutnoj situaciji, poskupjet će pšenica i žito”, rekao je Bićo.

Direktor sarajevske pekare Aspek d.o.o. Džemal Aslanij je kazao kako će djelovati u skladu s odlukama ostalih proizvođača u Federaciji BiH. Osim toga, dodao je da poskupljenje pekarskih proizvoda ovisi od brašna i ostalih energenata, kao i to da je došlo do zasićenja na tržištu kada je riječ o ponudi i da su u usporedbi s 2010. godinom cijene niže za 20-30 posto. 

“Vjerojatno će u narednih od tri do šest mjeseci doći do određenih promjena, još je cijena brašna stabilna, međutim, s obzirom na trenutnu situaciju, moguće je da dođe i do poskupljenja. Ukoliko bi došlo do povećanja cijena, to bi iznosilo blizu 10 feninga po kruhu težine 400-500 grama. Također trošarine utječu i na poslovanje tvrtke te smatram da ćemo imati troškove pet prosječnih radničkih plaća”, pojasnio je Aslani.

Iz Ureda ombudsmena za zaštitu potrošačkih prava BiH istaknuli su kako su pekarski proizvodi roba široke potrošnje i konzumiraju se svakodnevno te da bi nova poskupljenja bila dodatni udar na džepove građana koji ionako imaju nizak životni standard jer rast cijena ne prati povećanje mirovina i plaća.

“U BiH je na snazi slobodno formiranje cijena i isto je uređeno na razini entiteta kroz Zakon o kontroli cijena na razini FBiH, odnosno kroz Zakon o reguliranju cijena u RS-u. Kao mjere neposredne kontrole cijena mogu se za pojedine proizvode propisati fiksne ili najviše cijene, ali i davanje suglasnosti na cijene. Mjere neposredne kontrole cijena se zasnivaju na ekonomskim kriterijima i iste propisuje Vlada Federacije, odnosno Vlada Republike Srpske”, rekli su iz Ureda ombudsmena za zaštitu potrošačkih prava BiH.

Dok u Federaciji još nije utvrđeno kada će i za koliko doći do poskupljenja, u RS-u su mlinari najavili više cijene brašna za dva posto. Cijene pekarskih proizvoda, i to ne svih, ne bi trebale rasti više od nekoliko feninga, a razlog nisu toliko trošarina koliko poskupljenje svih troškova proizvodnje.

Pročitajte više na:  www.vecernji.ba