Hrvatski ekonomist i ekonomski analitičar, Ivica Brkljača, objavom na svom Facebook profilu kroz jednostavnu računicu ozbiljno je poljuljao vjerodostojnost informacije koju je Svjetska zdravstvena organizacija objavila o postotku smrtnosti od zaraze koronavirusom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Naime, Brkljača podsjeća da je početkom ožujka WHO kazao kako je smrtnost od COVID-19 3,4%.

“Iako je bilo za pretpostaviti da je puno niža – primjerice, Igor Rudan je odmah kazao da to ne drži vodu, objasnio je zašto mora biti puno niža te zašto je njegov educated guess i dalje između 0,5% i 1%”, napisao je ekonomist Brkljača.

Citirao je i direktora WHO-a koji je danas kazao da se COVID-19 širi brzo te da znamo da je smrtonosan ,” 10 puta smrtonosniji od pandemije gripe 2009.“

Ističe da su mediji takvu informaciju uredno prenijeli i da se svima ureže ono „10 puta smrtonosniji“.

Brkljača posebno problematičnim drži to što direktor WHO-a nije kazao da je pandemija svinjske gripe 2009. imala stopu smrtnosti od svega – 0,02%.

-Iz toga onda proizlazi da u WHO-u smatraju da je stopa smrtnost od COVID-19 zapravo 0,2% (to je deset puta više), a ne 3,4% kao što su prije bili rekli, upitao se Brkljača.

Postavlja pitanje, ako je to doista tako zašto onta to jasno i ne kažu.

-Zašto ne kažu da je njihova današnja procjena 17 puta niža od one od prije 5-6 tjedana već direktor to formulira kroz rečenicu „10 puta smrtonosniji od pandemije gripe 2009“, pita se Brkljača.

Mišljenja je da važna organizacija, kao što je to WHO, ne bi smjela komunicirati na, kako kaže, nejasan način.

Uzimajući u obzir da sezonska gripa ima prosječnu stopu smrtnosti od 0,1%, Brkljača zaključuje da, ako je vjerovati direktoru WHO-a, novi koronavirus je otprilike dvostruko smrtonosniji od sezonske gripe.

Neprofesionalnost Ghebreyesusa

Podsjećamo, prvobitne analize WHO-a pokazivale su da je smrtnost uslijed zaraze koronavirusom 3,4 posto, da bi direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus u utorak u javnost izišao s podatkom da je koronavirus 10 puta smrtonosniji od pandemije gripe iz 2009 godine, ne navodeći konkretne brojke.

Sama pomisao da je nešto deset puta smrtonosnije od nečega, u trenucima kada je cijeli svijet zabrinut, zvuči prilično zastrašujuće pa bi se ovakav postupak Ghebreyesusa mogao ocijeniti vrlo neprofesionalnim i zbunjujućim.

“Svi stalno učimo i prilagođavamo svoju strategiju, temeljenu na najnovijim dostupnim dokazima. Možemo reći samo ono što znamo, a možemo djelovati samo na ono što znamo. Dokazi iz nekoliko zemalja daju nam jasniju sliku o ovom virusu, kako se on ponaša, kako ga zaustaviti i kako ga liječiti. Znamo da se Covid-19 brzo širi i znamo da je smrtonosan – deset puta smrtonosniji od pandemije gripe 2009. godine. Znamo da se virus može lakše širiti u prenapučenim sredinama poput staračkih domova”, rekao je u ponedjeljak Ghebreyesus.

hms.ba