Andrija Čuić živi u Brišniku pored magistralne ceste Tomislavgrad – Posušje. Blizina ceste, travnjaci, voćnjaci i zelenilo veći dio godine čine okruženje Andrijine kuće zaista idiličnim i poželjnim za stanovanje.

No, i u takvom okruženju Andrija se ne osjeća dobro. Strepi od svakoga jačeg pljuska ili dugotrajnije kiše. Razlog su zatrpani propusti na magistralnoj prometnici, zbog kojih višak oborinskih voda u vrlo kratkom vremenu napravi veliki bazen s dubinom većom od 70 centimetara pri čemu poplave Andrijini pomoćni objekti, te ulaz u obiteljsku kuću.

Andrijina borba s poplavama traje već 20-ak godina otkada je zatrpan glavni propust ispod magistralne ceste kojim je višak vode otjecao u polje. Kucao je Andrija na mnoga vrata. Najčešće se obraćao poduzeću Ceste Mostar, odnosno njihovoj ispostavi u Livnu koja je mjerodavna za održavanje navedene magistralne ceste. Na toj je adresi često dobivao  obećanja da će se njegov problem razmotriti i riješiti.

Prije dvije godine na spomenutu lokaciju izišla je čak i jedna inspekcija iz Sarajeva, napravila zapisnik i rekla da će zapisnik biti dostavljen mjerodavnima. Andrija navodi da je  inspekcijski nadzor obavljen po suhom i lijepom vremenu pa inspektori nisu mogli svjedočiti njegovom problemu.

Ovih dana Andrijini objekti ponovno su poplavljeni i nedostupni, stoga zove na mnoge adrese, ali odgovora nema. Tek fotografije pokazuju razinu štete koju oborinske vode čine zbog jednoga začepljenoga propusta ili eventualno novoga kojim bi se odvela voda. Unatoč svemu Andrija strpljivo brani objekte od poplave: ispumpava vodu i isušuje prostorije te se nada da će napokon netko riješiti i odvod oborinskih voda…

Tomislavcity