Hercegbosanska županija je prostorno najveća, ali ujedno i najrjeđe naseljena županija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ujedno, Hercegbosanska županija je jedna od najsiromašnijih županija. Sastoji se od pet općina i jednog grada. Složen nacionalni sastav i komplicirana ustavna rješenja redovno izazivaju poteškoće prilikom uspostave vlasti u ovoj županiji. Nakon općih izbora 2010. godine čekalo se 667 dana, odnosno nešto kraće od dvije godine na uspostavu vlasti, a nakon Općih izbora 2018. godine čekalo se čak i dulje od dvije  godine da bi ova županija dobila vladu. Zbog složenog ustroja ove županije, za uspostavu vlasti potrebna je dvotrećinska podrška za imenovanje Vlade, odnosno čak 17 od 25 zastupnika treba glasati „ZA“.

Konačno, 21. prosinca 2020. godine izglasana je nova Vlada Hercegbosanske županije , a svoje mjesto u Vladi je pronašao i livanjski profesor Božo Perić kao kandidat HDZ-a 1990. Božo Perić javnosti je poznatiji kao kandidat HDZ 1990 za gradonačelnika Livna na izborima 2016. Sve ovo poslužilo nam je kao povod za razgovor s ministrom Perićem.

Razgovarao: Josip Perković – centralna.ba

U prosincu 2020. godine postali ste ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije. Do tada ste imali karijeru profesora računalstva, a preuzeli ste za ovu županiju jedan od najvažnijih resora. Možete li nam se pobliže predstaviti i objasniti svoje kompetencije za obnašanje ove dužnosti?

Da, tako je; 15 godina bio sam nastavnik u Srednjoj strukovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Livnu, gdje sam radio kao nastavnik elektrotehničke skupine. Zajedno sa suprugom i petero djece vodim obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo veličine jednog hektara na kojem se nalaze nasadi maline, aronije i jabuke. Živimo na selu u Donjim Rujanima, koji su udaljeni od grada 30 km i dobro nam je poznato s kakvim poteškoćama se svakodnevno susreću stanovnici ruralnih mjesta u našoj županiji.

Svoju viziju razvoja Livna ponudili ste građanima 2016. godine kao kandidat za gradonačelnika., a 2020. godine ste se vratili u politiku i postali ministar. Koje ste promjene poduzeli od svog dolaska na čelo ovog ministarstva?

Po preuzimanju ministarstva, prvo sam naravno izvršio analizu trenutnog stanja. U tome su mi uvelike pomogli djelatnici Ministarstva i ovim putem im se javno zahvaljujem jer bez njih, njihovog rada i  savjeta,  rad bi mi bio mnogo teži.  Od mjera koje su poduzete istakao bih neke:

  • u cilju bolje komunikacije sa korisnicima, pokrenuta je web stranica ministarstva mpvs-hbz.gov.ba , putem koje korisnici mogu jednostavnim načinom dobiti informacije o načinu ostvarivanja prava na poljoprivredna sredstva. Time i javnost ima priliku vidjeti tko je ostvario pravo.
  • kroz Program potpora, pored stalnih potpora uvedene su mjere potpore u ruralnom razvoju i potpore mladim poljoprivrednicima.
  • Ove godine prvi put od kad je županije sufinancirana je proljetna sjetva u iznosu od 200 KM/ha. Broj novih korisnika ove potpore povećan je za više od 500.
  • Sredstva iz vodoprivrede koja se nisu tri godine koristila, putem javnih poziva realizirana su i raspoređena po općinama u županiji u iznosu od 1.500.000,00 KM.

Koji su vam planovi za budućnost?

Aktivno radimo na rebalansu proračuna gdje planiramo izdvojiti značajna sredstva za jesensku sjetvu. Također, u proceduri donošenja proračuna za 2023. godinu kroz DOP (Dokument okvirnog proračuna) već smo predvidjeli  2.000.000,00 KM, što je povećanje za 500.000, 00 KM u odnosu na prošlu godinu.

Imate mandat ministra u koalicijskoj vladi sastavljenoj od čak šest političkih stranaka i dva nezavisna zastupnika. Kako ocjenjujete vaš dosadašnji rad kao vlade i

Iako je vlada sastavljena od brojnih političkih subjekata, mogu reći da je njen rad poprilično stabilan i korektan. Što je po meni najbitnije, nema osobnih netrpeljivosti. Kada se i pojavi problem što je naravno normalno s obzirom koliko je područje rada Vlade, svi su uvijek spremni na razgovor i pronalazak rješenja. Sama činjenica da je ova Vlada proračun usvojila na vrijeme dovoljno govori o odnosima unutar nje kao i ozbiljnom pristupu radu. I da u potpunosti odgovorim na vaše pitanje; DA, vlada djeluje jedinstveno.

Sredinom 2021. godine postali ste i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a 1990 Livno. HDZ 1990 je bitan faktor u Gradskom vijeću Livna s osam vijećnika, ali definirane većine u Gradskom vijeću još uvijek nema. Kolika je odgovornost HDZ-a 1990 za nastalu situaciju i jeste li pokušavali formirati većinu?

Tako je HDZ 1990 je nakon lokalnih izbora 2020. g. osvojio 8 vijećničkih mandata od ukupno 31. Naravno da smo pokušali formirati većinu no, nažalost želje za većinom kod drugih političkih subjekata nije bilo, tako da se većina formira od točke do točke.

Kako ocjenjujete rad gradonačelnika Livna dr. Darka Čondrića iz HDZ-a BiH nakon gotovo dvije godine mandata? Kakvu suradnju imate?

Gradonačelnik dr. Darko Čondrić je svakako osvježenje i prije svega dobar čovjek i ne bih ovdje govorio o dobrim ili lošim potezima ili nešto zamjerao, više bih konstatirao da mi je žao što nije nastupio kao nezavisni kandidat i kao takav postao gradonačelnik Livna. Sigurno bi dobio natpolovičnu potporu i mogao formirati bez problema većinu u gradskome vijeću, jer bez većine ne može provoditi kvalitetne infrastrukturne projekte. Ali to je samo moje mišljenje.

Livno kao i cijela Hercegbosanska županija slabo su gospodarski razvijene, a od 2013. godine ovu je županiju zadesilo masovno iseljavanje stanovništva. Službene brojke nemamo jer Bosna i Hercegovina ne provodi popis stanovništva kada i ostatak Europe. Imate li kao ministar pripremljene mjere za smanjenje odlaska ili čak za povratak mladih u ove krajeve?

Bosna i Hercegovina nije izolirana od ostatka svijeta i isti problem imaju sve zemlje u okruženju. Zapadu treba radne snage i zapad ima novac i to je jedna strana priče. S druge strane svaki pojedinac trebao bi sebi posložiti prioritete, da li otići ili ostati ovdje i boriti se sa svim nedostacima sustava i nastojati se izboriti za život u rodnom kraju. Živio sam u Dalmaciji i kada sam s budućom suprugom dogovarao gdje ćemo živjeti izabrali smo rodno Livno. Stanje i tada, prije 17 godina nije bilo sjajno. Odlučili smo ostati i boriti se. Znam 10-ak obitelji koji su se u ovoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID 19, vratili sa Zapada, što je za svaku pohvalu, te se nadam da će ljudi prepoznati potencijal i iskoristivost našeg kraja i bogatstva koje ono pruža. Ja iskreno vjerujem u život ovdje.

A što se tiče mjera, ranije sam već spomenuo da je Ministarstvo prošle godine uvelo mjeru potpore mladim poljoprivrednicima. Vjerujem da ćemo nakon rebalansa proračuna nastaviti sa provedbom te mjere. 

Od osnutka županije do danas samo u dva navrata vlast u županiji nije činio HDZ BiH. Oba puta vlast je obnašao HDZ 1990. Oba puta na vlasti u Livnu je bio HDZ BiH i potezano je pitanje korištenja zgrade u kojoj se nalazi Vlada Hercegbosanske županije. Prijetilo se čak i deložacijom Vlade iz njezine zgrade. U kojoj je fazi rješavanje tog problema i hoće li Vlada biti deložirana?

Sve je moguće, ali vjerujem da će na kraju razum prevladati i da se to neće desiti. Iskreno bih volio da vlada koja se  formira nakon izbora krene u potragu za adekvatnim zemljištem i krene u realizaciju projekta gradnje zgrade u kojoj bi se smjestile sve institucije  Hercegbosanske županije.

Kakav je odnos vas kao ministra u Vladi Hercegbosanske županije s jedne strane i načelnika i gradonačelnika općina i grada u Hercegbosanskoj županiji s druge strane?

Sa gradonačelnikom grada i načelnicima općina imam jako dobar i korektan odnos. Kao kad sam spominjao odnose u vladi tako i ovdje vrijedi sve su to osobe s kojima se može normalno razgovarati i kada se pojavi neki problem spremne su konstruktivno djelovati pri rješavanju problema. Dobra suradnja rezultirala je potpisivanjem Memoranduma o suradnji između općina i Ministarstva u kojem je dogovoreno uvođenje uredovnih dana Ministarstva po općinama u županiji. Naime sada poljoprivrednici sa  područja svake općine u županiji imaju mogućnost jedan dan u tjednu doći u svoju općinu i kod djelatnika Ministarstva dobiti sve potrebne informacije vezane za područje poljoprivrede, stručnu pomoć o načinu ostvarivanja novčanih potpora te predaju dokumentacije za ostvarivanje istih i drugo.

Josip Perković/Centralna.ba