Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas su, na konstituirajućoj sjednici, izabrali Borjanu Krišto (HDZBiH) za predsjedavajuću tog doma. Krišto je pozvala da se radi na osiguranju ravnopravnosti za sve narode u BiH jer smatra da bez toga ne može biti istinskog napretka države. Na pitanje novinara znači li izbor članova Kolegija Doma, u koji su osim Krišto izabrani još i Denis Zvizdić (Stranka demokratske akcije – SDA) i Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD), da je usuglašena parlamentarna većina, Krišto nije mogla jasno odgovoriti. Dodala je kako će za formiranje izvršnih vlasti uslijediti dogovori političkih stranaka oko programa budućeg djelovanja i od toga će zavisiti kako će izgledati nova parlamentarna većina. ”Ovakav izbor jeste naznaka te većine, ali o tome će govoriti predsjednici političkih stranaka koji su dobili povjerenje od naroda”, pojasnila je.

Za njezin izbor glasovalo je 26 zastupnika, protiv je bilo osam, a suzdržanih sedam.

Za prvog zamjenika predsjedavajuće je izabran Denis Zvizdić (SDA), a za drugog zamjenika Nebojša Radmanović (SNSD). Za izbor Denisa Zvizdića za prvog zamjenika predsjedavajuće Zastupničkog doma glasovala su 23 zastupnika, 17 je bilo protiv, a dva suzdržana.

Iz Federacije ‘za’ je glasovalo 13 zastupnika, 15 je bilo protiv i bez suzdržanih. Iz RS-a 10 zastupnika je glasovalo ‘za’, dva su bila protiv i dva suzdržana.

Za izbor Nermina Nikšića za prvog zamjenika predsjedavajuće glasovalo je 17 zastupnika, protiv je bilo 16, dok ih je devet bilo suzdržano. Iz Federacije BiH ‘za’ je bilo 15, protiv devet i četiri suzdržana zastupnika.

Iz RS-a dva zastupnika su bila ‘za’, sedam protiv i pet suzdržanih. Naime, Nikola Lovrinović je, u ime kluba HDZ-a BiH, za predsjedavajuću predložio Borjanu Krišto.

Zastupnik Adil Osmanović je, u ime kluba SDA, za prvog zamjenika predsjedavajućeg predložio Denisa Zvizdića, dok je Saša Magazinović u ime kluba SDP-a, za tu poziciju predložio Nermina Nikšića. Snježana Novaković-Bursać je, u ime SNSD-a, za drugog zamjenika predsjedavajućeg predložila Nebojšu Radmanovića.

 

bljesak.info