Iako je Mala Gospa nezapovjedni blagdan, vrlo je drag katoličkome puku. U Duvanjskom dekanatu Mala Gospa slavi se u Vinici i Bukovici, gdje će svečane svete mise biti u 11 sati. 

Štovatelji Majke Božje, među kojima su i mnogi Duvnjaci, za ovaj blagdan rado hodočaste i u marijanska svetišta, u Ramu i Međugorje.

Prema katoličkome kalendaru, blagdan Male Gospe ili rođenja Blažene Dejvice Marije, uvijek se obilježava 8. rujna. Spomenuti blagdan spominje se još u 5. stoljeću. Prema predaji, na mjestu gdje je stajala Marijnina rodna kuća, tada je sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu. Za crkveni kalendar je karakteristično da za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov “rođendan za nebo”, to jest njihov smrtni dan. U tri slučaja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Malu Gospu 8. rujna. Drugim blagdanom slavi se i završetak njihova zemaljskog života. To je prije svega zbog zasebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe.

Mala Gospa donosi jesen pa se u puku kaže “Gospa Mala – jesen prava!”

O Maloj Gospi lastavice se skupljaju za odlazak. U puku je riječ, da ih Marija odvodi u tople krajeve, kao što ih i vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka).

Sijeno do Male Gospe treba biti spremljeno, jer nema više pravog sunca i teško će ga biti sušiti. I pčele donose med do Male Gospe, a onda prestaju, znaju reći pčelari. Mala Gospa je vremenski međaš i pokazatelj: ako je toga dana lijepo vrijeme, bit će cijeloga mjeseca lijepo. Ljeto jenjava, vrijeme je jesenskih plodova.

Spomenuto, potvrđuju i izreke koje se u nekim hrvatskim krajevima daju čuti: “O Maloj Maši lješnjaci su naši.” (Mala Gospa – Dozrijevaju plodine.)

“Mala Gospa, a kaca u vinograd”.

Tko po Maloj Maši kosi, taj na peći suši. (Sve manje sunčana vremena poslije Male Gospe.)

Tomislavcity/katolici.org