Običaj je da se u našem kraju dan uoči Ilindana provjerava urod krumpira. A njih će, kako doznajemo od naših sumještana, ove godine itekako biti budući da je u proteklim mjesecima bilo dovoljno kiše i sunca.

Tijekom dana nije ni grmilo, pa bi i lješnjak mogao biti zdrav, a očekuje se i dobar urod toga ploda koji na tržištu zadnjih godina doseže visoku cijenu. U slučaju da do kraja dana zagrmi, lješnjakom će se slastiti crvi. No, ljubitelji ovoga orašastoga voća, ne trebaju brinuti. Krajem dana sv. Iliji Proroku upalit će se svitnjaci koji bi trebali otjerati sve ono loše.

Na stranu narodni običaji, od onih starokršćanskih do današnjih, sv. Iliji Proroku iliti Gromovniku valja se moliti. Mnogi se utječu u njegov zagovor i danas mu poste. Zaštitnik je Bosne i Hercegovine te će brojni vjernici sutra sudjelovati u misnim slavljima. U duvanjskome kraju spomendan ovoga starozavjetnoga proroka, čije ime u hebrejskome jeziku znači „Jahve je mog Bog“, na poseban način slavi se u  Karmelu sv. Ilije, Borčanima, Gornjem Brišniku, Vojkovićima i na Gradini u Stipanićima, gdje sveta misna slavlja počinju u 11 sati.

Tomislavcity