Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) kazao je u četvrtak da nije realno očekivati da će se granice BiH otvoriti prema državama Europske unije prije kraja lipnja, uz mogućnost uvođenja restrikcija za neke zemlje ili regije i odluku kriznih stožera.

Ipak država će, kaže, pratiti epidemiološku situaciju, jer se upravljanje granicom pokazalo kao važna mjera za kontrolu pandemije koronavirusa, a tijekom otvaranja granice vodilo se računa o zdravstvenim radnicima i oporavku gospodarstva te su praćene odluke zemalja susjedstva i EU, prenosi Klix.ba.

Podsjetio je da je prvobitno granica otvorena za ulazak poslovnih ljudi uz ograničenja, osobama s dvojnim državljanstvom i građanima susjednih zemalja kako se ne bi narušila epidemiološka situacija te je najavio da će se i dalje pratiti što čini i radi EU.

Izaslanik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) zatražio je danas na sjednici tog doma odgovor od predsjedavajućeg Tegeltije kada nadležna državna tijela planiraju otvoriti državnu granicu za građane EU porijeklom iz BiH.

Potrebno je što prije to riješi i regulirati. U pojedinim državama EU žive brojni građani koji su iz BiH i koji žele posjetiti domovinu tijekom ljeta te je potrebno poslati im jasnu poruku kada mogu doći u BiH, ali to nije jasno iz odgovora predsjedavajućeg, poručio je.

Ponovio je da nije zadovoljan radom Vijeća ministara BiH tijekom pandemije koja je pogodila brojne zemlje svijeta uključujući i BiH.

Podsjećamo, građanima koji imaju putovnicu BiH od 21. svibnja omogućen dolazak iz inozemstva bez do tada obaveznog 14-dnevne karantene.