Bosna i Hercegovina je balkanska zemlja s najviše imigranata, a uslijed odluke Njemačke da olakša izdavanje radnih dozvola građanima BiH, očekuje se još više odlazaka, navedeno je u studiji Bečkog instituta za ekonomske studije i Svjetske banke o stanju ekonomija zapadnog Balkana.

”Trend će biti samo nastavljen, naročito jer je Njemačka, kao glavna destinacija bh. imigranata, olakšala procedure za građane BiH koji traže posao u toj zemlji”, istaknuto je. Osim ove njemačke odluke, kako je navedeno, dodatne migracije bit će ubrzane i zbog starenja stanovništva i negativnog nataliteta, ali i zato jer mnogi bh. državljani imaju putovnice Hrvatske.

Gledano u apsolutnim brojkama, u studiji je istaknuto da je BiH od raspada Jugoslavije do danas napustilo 1,3 milijuna ljudi, što iznosi trećinu stanovništva, nakon koje slijedi Albanija sa milijun, pa Srbija sa 900.000. Po zemljama, osim Njemačke, građani BiH su uglavnom odlazili u Sjedinjene Države, državljani Srbije u Švicarsku i Australiju, Albanci u Italiju, a ljudi s Kosova u Njemačku. Između ostalog, navodi se i kako je do najvećeg pada nezaposlenosti u regiji došlo u BiH, i iznosi skoro pet posto. Sa stopom od 20,5 posto, kako je istaknuto, BiH je zabilježila najmanju nezaposlenost u povijesti. Također, BiH je jedina zemlja u kojoj je došlo do smanjenja samozapošljavanja.

S druge strane, Srbija je po brojnim parametrima kad su u pitanje zapošljavanje i rast gospodarstva u regionalnom vrhu. Srbija ima najbolju stopu rasta zapošljavanja od 4,3 odsto, a glavna područja su industrija, usluge, građevinarstvo, medicinska industrija i rekreacijski turizam. 

“Zapošljavanje je posebno izraženo u dobi između 25 i 54 godine, a u cijeloj regiji u referentnom periodu je zaposleno 119.000 ovih kategorija s najvećim rastom u Srbiji sa 59.000 ljudi. I kad se gleda starija populacija, najveći broj radnih mjesta otvoren je u Srbiji”, navedeno je u studiji.

Srbija prednjači i po stopi rasta novozaposlenih žena – 3,7 odsto, nakon koje slijedi Makedonija sa 2,1 odsto.

Srbija je pravk i po broju samozaposlenih fakultetski obrazovanih građana, najviše u sektoru informacijskih tehnologija, ali i po smanjenju nezaposlenosti među mladima, gdje je u istoj razini kao i BiH.

 

Nezavisne novine

Foto: Anadolija