Međunarodna procjeniteljska agencija Standard and Poor’s potvrdila je dosadašnji kreditni rejting Bosne i Hercegovine prognozirajući istodobno razmjerno skroman gospodarski rast u toj zemlji u naredne četiri godine, objavila je u utorak Središnja banka BiH koja je naručitelj ovakvih analiza.

Standard and Poor’s (S&P) označio je kreditni rejting BiH oznakom „B“ s pozitivnim izgledima, što ovu zemlju svrstava u red onih u kojima za investitore postoji visoki kreditni rizik jer je kreditna sposobnost države opisana kao “spekulativna”, prenosi Hina.

U obrazloženju potvrde dosadašnjeg rejtinga analitičari ove agencije navode da je, unatoč dugoročnoj političkoj podijeljenosti u BiH, njeno gospodarstvo ipak nastavilo rasti, a zemlja je zadržala fiskalnu stabilnost uz iznos javnog duga na razini od 30 posto bruto domaćeg proizvoda.

Agencija predviđa rast BDP-a u BiH od 2,7% u naredne četiri godine.

Pozitivni izgledi su utemeljeni na iskazanom verbalnom opredjeljenju vlasti u BiH da nastave provoditi strukturne reformama i da u narednih 6 do 12 mjeseci postignu dogovor o aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Reforme bi se, prema očekivanjima analitičara, mogle odnositi na smanjenje tereta troškova rada i poboljšanje upravljanja javnim poduzećima.

Uvjet za eventualno poboljšanje kreditnog rejtinga BiH, upozorili su iz Standard and Poor’s-a, je stabiliziranje unutarnjih odnosa i postizanje konsenzusa u pogledu poticanja gospodarskog rasta i strukturnih reformi. No BiH mora računati i s mogućim sniženjem kreditnog rejtinga u slučaju eskalacije političkih napetosti jer bi to sigurno ugrozilo očekivani gospodarski rast.

Sadašnji kreditni rejting BiH je aktualan od ožujka 2019. godine kada je S&P poboljšala izglede sa stabilnih na pozitivne, što je bilo prvo poboljšanje još od od 2012. godine.

hina.hr