Foto: dalibormilas.com
Foto: dalibormilas.com

Snažni rast broja stanovnika ili “alarmantni demografski pad”, ove dvije krajnosti u slučaju europskih zemalja dijeli samo nekoliko stotina kilometara.

Pokazala je to analiza eksperata Austrijske akademije nauka (ÖAW) i Wittgenstein centra iz Beča.

Dok se stanovništvo zapadne Europe značajno povećava zbog migracija, u na istoku kontinenta događa se dramatičan pad, prenosi Radiosarajevo.ba.

Za novo izdanje “Europskog demografskog lista”, istraživači su analizirali trendove u promjeni broja stanovnika između 1990. i 2017. godine. Brojke određuju dva faktora: Prirodni priraštaj (razlika između broja rođenih i umrlih) i migracije.

Austrijski demografi navode Bosnu i Hercegovinu kao ekstreman primjer gubitka stanovnika.

Foto: APA/OAW/Radiosarajevo.ba
Foto: APA/OAW/Radiosarajevo.ba

Iako se na listi zemalja koje su “u crvenom” po padu broja stanovnika BiH jedina može pohvaliti pozitivnim prirodnim priraštajem, desetkovanju populacije doprinijelo je najveće iseljavanje stanovništva u Europi!

Pozitivan primjer je Irska koja je zahvaljujući najvećem prirodnom priraštaju, ali i migracijama povećala broj stanovnika za čak 36 procenata u 27 godina.

Ostale zapadnoeuropske zemlje uglavnom su povećale broj stanovnika dolaskom migranata, što je slučaj s Švicarskom (+26 posto), Norveškom (+24 posto), Španijom(+20 posto), Švedskom (+17 posto), Austrijom (+15 posto), Italijom (+7 posto), Njemačkom (+4 posto).

Nasuprot ovim državama, u Francuskoj je povećanje broja stanovnika od 18 posto postignuto većim dijelom prirodnim priraštajem. Kad je riječ o prirodnom priraštaju: U zapadnoj Europi negativan je samo u Njemačkoj i Italiji gdje je broj umrlih osoba nadmašio broj rođenih.

Bosna i Herzegovina nije jedina zemlja na istoku i jugoistoku kontinenta u kojoj se bilježi dramatičan pad broja stanovnika. Demografski pad bilježe i zemlje koje su ušle u Europsku uniju (Bugarska, Latvija, Letonija, Hrvatska, Mađarska…), ali i one koje su, poput BiH, još u “čekaonici” (Kosovo, Srbija, Moldavija…).

“Migracijska kretanja postala su pokretač rasta i smanjenje broja stanovnika u Europi”, sumirao je rezultate analize austrijski demograf Tomas Sobotka i dodao: “Dok se stopa fertiliteta u istočnoj Europi više bitno ne razlikuje od zapadnih zemalja, migracije su ono što dijeli kontinent na dva dijela”.