Rukovodstvo i strukovni profesori Srednje strukovne škole Silvije Strahimir Kranjčević iz Livna u utorak su posjetili pogon belgijske kompanije B – Spring u Livnu, koja proizvodi opruge i dijelove za avio i automobilsku industriju.

Grupa Mecaspring iz Belgije, vodeći je proizvođač opruga u zemljama Beneluksa. Prvu tvornicu u BiH imali su u Stipanićima, općina Tomislavgrad, a prošle godine su otvorili proizvodni pogon u livanjskom naselju Begovača. U tom pogonu koriste se CNC strojevi najnovije generacije, a s rukovodstvom Srednje strukovne škole Silvije Strahimir Kranjčević dogovorena je suradnja na stručnom obrazovanju učenika.

– Srednja strukovna škola je od ove školske godine, prateći tržišne potrebe, u obrazovni proces uvela strukovno zanimanje računalnog tehničara – CNC programera. S vodstvom B – Springa razgovarali smo o mogućnostima posjete učenika naše škole ovoj iznimno opremljenoj kompaniji, kako bi se oni iz prve ruke mogli upoznati s procesom rada CNC operatera i programera te obaviti praktičnu nastavu – kazao je u izjavi za Fenu ravnatelj škole Saša Grabovac.

Na taj način učenici će dobiti priliku da se pored stjecanja teorijskog i praktičnog znanja u školi, upoznaju s konkretnim proizvodnim procesom za koji se školuju, dodao je ravnatelj.

Grabovac je podsjetio da je SSS Silvije Strahimir Kranjčević ranije, u okviru projekta “Poboljšanje kvalitete praktične nastave u srednjem obrazovanju”, nabavila CNC stroj, a na tom struju nezaposlene osobe s evidencije Zavoda za upošljavanje Livno imale su priliku dobiti besplatnu obuku.