Naši sjeverni susjedi pet stoljeća su svirali svoje valcere na lijepom plavom Dunavu, a naši su momci ginuli za njihove interese. Hitlerovi zemljaci zabraniše moliti Hrvatima na polju gdje se dogodila najveća hrvatska povijesna tragedija 1945.

Zašto se Austrijancima gleda kroz prste i prešućuje neka zla koja su počinili drugim narodima. Austrijanaci su izazvali dva svjetska rata, prvi i drugi. Ferdinanad je bio Austrijanac, Hitler je bio možda Austrijanac, (rođen je u Austriji), možda Židov, možda Nijemac, (Hitlerova baka po ocu Maria Schicklgruber, začela je dijete dok je bila sluškinja u jednoj židovskoj obitelji u Grazu, a majka njegove majke bila je Austrijanka.), kao što je Staljim bio Gruzijac, Lenjin ruski Židov, Musolini fašist, Pol Pot crveni kmer, Idi  Amin zvijer… Neka se i to zna: Hitler nije bio Nijemac, nego možda Austrijanac, a možda Židov. Neka se zna i ovo, Hitlerovi zemljaci priklaše kao volove hrvatske ustanike prvake Petra Zrinskolg i Krstu Frankopana kraj Beča, uništiše hrvatsko plemstvo i opljačkaše hrvatski narod; i, vladali su tim narodom pet stoljeća.

Naseljavali su u naše krajeve Vlasima, koji vremenom postadoše svetosavci i četnici.

Navikli živjeti na račun Hrvata (i drugih potlačenih naroda u hazbuškoj carevini) i njihovih materijalnih i duhovni dobara, Hitlerovi zemljaci pokupovaše za bagatelu po Hrvatskoj razne vrijedne stvari, kao što su neke banke, firme, novine Večernji list…

Onda Hitlerov zemljak biskup biskupije Gurk-Klagenfurt, godine gospodnje 2019. zabrani Hrvatima da se mole Bogu na Bleiburškom polju gdje se dogodila najveća tragedija hrvatskog naroda u svekolikoj njegovoj povijesti i prošlosti. Zabrani Adolfov zemo misu zadušnicu na Bleirbuškom polju. Koja kolosalna austrijska katolička odluka!

Odluci je, kako je Hitlerov zemljak Guggenberger priopćio, prethodila detaljna analiza komemoracije 2018. Analiza obilježavanja iz minule godine, navodno je pokazala da uvjeti koje je postavio tadašnji koruški biskup Alois Schwartz  za davanje dozvole u najvećoj mjeri nisu ili nisu mogli biti ispunjeni, pokušao je objasniti  Schicklgruberov rodijak Engelbert Guggenberger u pismu Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.

Misa zadušnica na Bleiburškom polju, po Adolfovu zemi Engelbertu, bila je dio događaja koji se politički instrumentalizira i dio je političko nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju povijesti… Dugi put do povijesne istine, Austrijanac naziva selektivnom percepcijom povijesti. Tko je od nas mogao spomenuti što se dogodilo 1945. na Bleiburškom polju. Šutjeli smo i trpjeli. Ta hrvatska šutnja bila je duga i bolna. Tko se usudio reći da mu je na tom polju putu stradao otac ili stric, brat ili sestra, muž ili žena, sin… zavšavao je u zatvoru, ili je ostao bez glave. Bilo je teško živjeti gdje smo se rađali, a još teže umirati gdje smo živjeli.

Pulitika je ubijala i ubija, pa zašto bi se hrvatskim katolicima oduzimalo ljudsko i političko pravo odavanje molitvom pijeteta (najsvetijim i najuzvišenijom kršćanskom molitvom – misom) svojim stradalima na austrijskom polju, u svibnju mjesecu 1945.

Hitlerov zemljak biskup kaže, ako ne laže, što mu je, izgleda, draže: da ukupna slika događaja na Bleiburškom polju šteti ugledu Katoličke crkve i ako se izda dozvola za služenje mise, ona bi mogla poslužiti tome da se Katoličkoj crkvi u Koruškoj predbaci toleriranje instrumentalizacije mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkim idejama, stoji u priopćenju.

Zar je fašistička ideja rođena u Hrvatskoj!? Zar ova i ovakava zabrana molitve (mise) ne šteti ugledi Katoličke crkve na ovom planetu! Hrvati nisu bili fašisti, niti pak nacisti. Hrvati su bili ustaše i partizani, vjernici i ateisti komunisti. U ono doba rađali su se razni pokreti, pa je tako spletom povijesnih nužnosti i okolnosti, nakon ubojstva Hrvata u beogradskom parlamentu, nastao ustaški pokret za oslobođenje hrvatskog narod od srpskog hegemonizma, a prija toga već postoji komunistički pokret, koji prerasta u ratu u partizanski pokret za stvaranje druge Jugoslavije.

O kakvoj i čijoj ideji fašizma i fašizmu u zemlji Hrvata govori austrijski biskup!?

Ponavljam još jednom Hitlerovu zemi biskupu Engelbertu Guggenbergeru: Hrvati su u Drugom svjetskom rati bili ustaše i partizani. I šlus!

Bože svemogući i sveti papa Agatone, vidite li što nam rade Hitlerovi zemljaci Austrijanci. Taj narod nije nam nikad bio prijateljski. To sam se uvjerio više puta prelazeći austrijsku granicu i putujući preko te negostoljubive zemlje. Svi naši susjedi su stoljećima pokazali neprijateljstvo prema hrtvatskom katoličkom narodu. Što bi to nama falilo da smo protestanti ili pravoslavci. Zar nismo branili europsko kršćanstvo stoljećima od najezda sa istoka, pa su nas europski kolonizatori i kokvistadori tamanitelji indijanskih plemena i civilizacija, nazvali onako odmila do nedraga, ali ne i bez njihova vraga:  Croati sono antemurale cristianitatis. Kako to gordo zvuči, a mene nešto muči, pak mi se priviđa kako  nadiru Turci, a moji preci krvare s jedne strane zidine, dok s druge strane te proklete zidine, Hitlerovi zemljaci Austrijanci sviraju valcere na lijepom blaue Dunavu.

Prošlosti  se očituje u sadašnjosti na ružan način i na štetu hrvatskih katolika. Dokle tako? Zamislite, nedaju moliti za mrtva na mjestu gdje su stradali. Događali se to ikomu, što se događa Hrvatima na ovoj nebeskoj galiji u ovoj suznoj dolini, pod ovim krvavim podnebesjem? Budući da je riječ o najuzvišenijoj molitvi misi zadušnici i komemoraciji, kladim se u sto groša, da austrijski biskup nije mogao donijeti tu odluku bez znanja i ravnanja pape Franje, Talijana iz Argentine. Sapienti sat!

                                                                                           akademik Ante Matić

 


Napomena: Tekstovi i kolumne objavljeni na portalu ne izražavaju nužno stavove i mišljenje uredništva portala, već su osobni stavovi autora.