Ante Jurčević profesor je tjelesne kulture i sportski trener u Tomislavgradu. Od 6. godine znao je da će sport odrediti njegov život-volio je igrati nogomet, a bavio se i atletikom i kickboxom.

Krajem srednje škole nije dvojio što upisati, Kineziološki fakultet u Mostaru bio je njegov jedini izbor, a završetkom fakultetskoga obrazovanja  ostaje i dalje u sportskim vodama što je rezultiralo nastankom i Univerzalne sportske škole Tomislavgrad, čiji je osnivač zajedno s kolegom i prijateljem Matom Bakovićem.

Spomenuta škola, kaže nam Ante, obuhvaća mnogo sportova, od gimnastike, pa do atletike, nogometa, košarke, odbojke, rukometa, badmintona, borilačkih sportova, a uskoro planiraju uvesti i penjanje po umjetnim stijenama. Ovi sportovi su, kaže, temelj za razvoj i daljnju specijalizaciju kada djetetu dođe vrijeme za to.

– U kontaktu smo s Penjačkim klubom iz Livna koji u svojoj dvorani ima improvizirane umjetne stijene na koje se djeca penju. Trening bi se odvijao u Livnu, a planiramo ići u grupama organiziranim prijevozom-navodi.

Inače, Univerzalna sportska škola trenutno ima 130 članova, djece od 4. do 12 . godine, a treninzi se odvijaju 2 puta tjedno. Uz to, u ljetnim i zimskim danima organiziraju se škole plivanja i skijanja.

-Na skijanje idemo više kao na izlet, imamo nekoliko grupa i sve ih po jednom vodimo na skijanje i kroz 5-6 sati pokušavamo ih naučiti osnovnim tehnikama skijanja. Kad je plivanje u pitanju roditelji se odlučuju koji program za dijete žele. Obje škole organiziramo na Kupresu, a razlika je u tome što škola plivanja traje po nekoliko dana. –

Ante dodaje da u budućnosti planiraju još bogatiji program Univerzalne i više putovanja za djecu. Pomoć roditelja i institucija od velike im je važnosti.

Podjednako strastveno nam priča nam i o OK Delminium čiji je trener.

– Odbojkaški klub je pokrenut prije tri godine i brojimo oko 60 članova. Ove godine prvi put igramo seniorsku ligu, a trenutno zauzimamo 5. mjesto u Prvoj federalnoj ligi. Prošle godine pokrenuta je i Mala i Mini odbojka koja obuhvaća cijelu Hercegovinu, 10 klubova. Prva faza natjecanja je gotova i sada očekujemo drugu koja kreće na proljeće. –

Uz priču o sportu ide i priča o zdravlju, jer osim što u sportu dijete stječe bazu osnovnih motoričkih sposobnosti i znanja, ono se također socijalizira i radno disciplinira.

-Drago mi je da roditelji šalju djecu vrlo rano u sportske aktivnosti. Svaki sport zahtjeva nešto svoje i svako dijete moze biti uspješno, sve ovisi o njegovim kapacitetima i upornosti. Činjenica je da roditelji postaju sve više svjesniji koliko bavljenje sportom ima pozitivnih učinaka, jer ne radi se samo o tome da ulažu u djetetovu budućnost, nego mu omogućuju da postane uspješan prvo kao čovjek a onda i u svome zanimanju za koje se opredijeli, dijete se zapravo uči prihvaćanju pobjede i poraza.-

Uspjeh u sportu, kaže, ovisi o pripremi i samom treningu:

– Ja se za svaki trening pripremam, od početka Univerzalne pisali smo programe što ćemo raditi za svaki trening, u ovih 7 godina nije bilo treninga bez plana i programa tog treninga, mislim da u tome leži tajna uspjeha, dakle u kvalitetnoj pripremi. Djeci je to zanimlivo i raznovrsno, imamo puno ideja, nije monotono i djeca sustavno napredaju-zaključuje.

Nama preostaje nadati se da će taj sportski duh još dugo vladati ulicama i dvoranama Tomislavgrada.

Jelena Perković/Tomislavcity