U tomislavgradskoj kino dvorani, danas na dan proslave sv. Nikole Tavelića ansambl LADO održao je koncert pod nazivom “Sako leto ima nekaj novoga“.
Koncert je planiran na Trgu gange i hajdučke družine, ali je zbog popodnevne kiše prebačen u kinodvoranu.
Duvnjaci, ali i gosti iz susjednih općina uživali su u nastupu ansambla LADO koji je u jednosatnom programu gledateljima donio pogled na raznolikost hrvatske tradicionalne glazbe, kako vokalno, tako i instrumentalno.
Kroz program “Sako leto ima nekaj novoga”, koji izvodi orkestar i solisti Ansambla, LADO nastoji, kao i uvijek, prezentirati bogatstvo i raznolikost hrvatske instrumentalne i vokalne narodne glazbe i izričaja kao i raznovrsna tradicijska glazbala. Zahvaljujući jedinstvenoj kolekciji narodnih nošnji neprocjenjive vrijednosti i ljepote ovaj koncert je bio i svojevrsna revija hrvatske tradicijske odjeće.

Dvanaest glazbenika, koji sviraju dvadesetak instrumenata te 8 plesača jednosatnim  programom i izvedbom 15 skladbi gledateljima je ispričalo priču o hrvatskoj kulturi i običajima, ali i mnoge životne priče, aktualne i danas.

Glazbene obrade potpisuju Božo Potočnik, Marijan Makar, Emil Cossetto, Duško Topić, Alan Kanski, Marko First i Zlatko Potočnik.

O ansamblu:

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO profesionalni je folklorni ansambl osnovan prije 72 godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.
Na repertoaru ansambla se inače nalazi mnoštvo tradicionalnih plesova i napjeva iz cijele Hrvatske: Moslavine, Posavine, zagrebačkog Prigorja, Slavonije, Baranje, Bačke, Podravine, Međimurja i Dalmacije.

Uoči koncerta napravili smo kratki razgovor s ravnateljicom Ileanom Jurin Bakotić i umjetničkim voditeljem Krunoslavom Šokcem, koji su izrazili veliko žaljenje zbog nemogućnosti održavanja koncerta na otvorenom, ali i dodali da bi najgore bilo da se koncert uopće ne održi.

Kako se osjećate u Tomislavgradu, kakva je atmosfera prije koncerta?

– Oduševljeni smo gostoprimstvom u Tomislavgradu te ekipom Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad koji su zaista napravili sve što je u njihovoj moći da cijeli događaj prođe dobro.
Atmosfera je odlična prije koncerta, iako nam je žao zbog popodnevne kiše koja nas je primorala prebaciti koncert u zatvoreni prostor, u kinodvoranu. Morali smo se premjestiti jer same pripreme za koncert traju više od četiri sata. Najgore bi bilo da se koncert uopće ne održi i nadamo se da će publika koja uspije “dohvatiti” mjesto biti zadovoljna nakon koncerta.

S obzirom na pandemiju, koliko su česti/rijetki nastupi bili i koliko je pandemija utjecala na rad LADA?

– U vrijeme lockdowna nismo nastupali javno, ali nismo gubili vrijeme. Za Uskrs smo izdali nosač zvuka Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke koji donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva – Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije. Riječ je prvomu uskrsnom vokalno-instrumentalnom albumu Ansambla LADO, a ujedno i 34. po redu.

Kakvi su planovi LADA za ljeto?

– Ovim koncertom u Tomislavgradu otvaramo ljetnu turneju, nastupati ćemo još u Mostaru, Vrgorcu, Splitu, Osoru i Šibeniku. Nakon turneje slijedi godišnji odmor, a jesenski program ovisiti će o razvoju pandemije za koju se nadamo da će uskoro završiti i da ćemo krenuti raditi normalno. Još uvijek radimo u dvije grupe te to nije rad na kakav smo do sad bili naviknuti, ali smo sretni i ponosni zbog toga što tijekom cijele pandemije nismo prekidali rad. Nismo bili na sceni, ali smo puno radili na probama i iskoristili to vrijeme za stvari za koje inače u vrijeme stalnih nastupa nemamo vremena. Nažalost, morali smo otkazati tradicionalne godišnje koncerte u Hrvatskom narodnom kazalištu i u Lisinskom, ali se nadamo da će ova godina biti mnogo bolja nego prošla.

 

Nalazi li se na repertoaru LADA ijedno hercegovačko kolo ili tradicionalni napjev?

– Repertoar LADA uključuje tradicijske napjeve, plesove i nošnje gotovo svih područja gdje žive Hrvati. Tako se na našem repertoaru kao dio koreografije nalazi npr. Trusa koja je hercegovačko kolo. Također, na našem repertoaru se nalaze pojedina bosanska kola.
Lado je jedini profesionalni folklorni ansambl u Hrvatskoj te mu je kao takvom dužnost i misija sačuvati što je god moguće više tradicijskih napjeva, plesova i svega vezanog za narodne običaje gdje god Hrvata ima.

 

Domagoj Jerlagić/Tomislavcity
Foto: Domagoj Jerlagić