Svakodnevna poskupljenja, odnosno enorman rast cijena, nestašica najvažnijih prehrambenih artikala poput brašna, već dulje vrijeme među glavnim su temama u Bosni i Hercegovini.

Preživjela brojne nedaće

I dok je u cijelom svijetu, nažalost, i u našoj zemlji sve više siromašnih i onih koji jedva spajaju kraj s krajem, srećom, ima i onih koji se ne boje gladi. Stare tradicionalne vodenice na rijekama rade punom parom. Vodeničari poručuju – trbuh će biti pun, javlja N1.

Majevički prirodom bogati kraj oduvijek je imao tradiciju vodeničarstva. Tako je Anđelko Delić već četvrta generacija koja melje brašno u vodenici koja potječe još iz doba Osmanskoga Carstva. Preživjela je sve prirodne i brojne druge nedaće.

– Godine 1914. rijeka Janja nadošla je i s ovog mjesta odnijela i vodenicu i vodeničara. Od toga je prošlo 100 godina pa je 2014. vodenicu ovdje poplavila voda, otkinula joj daske, ali nekako je Bog htio da ona ostane – govori za N1 mlinar Anđelko.

Vlasnik je uložio znatna sredstva kako bi vodenicu održao u funkciji, a klijenti mu dolaze sa svih strana.

– Meljemo žuti bosančić s osam reda, bijeli brzohod s osam reda, pšenicu, raž, speltu, ječam, heljdu, sve što je u zrnu. Sada moramo posijati, za ne daj Bože, koji hektar više kukuruza – govori Anđelko za N1 dodajući pritom kako je prije 14 godina pustio vodenicu u pogon.

– I u tih 14 godina još nisam zaustavio radna kola, kamenje. Rade punom parom. Zaustavimo ih jedino kad je u pitanju neki popravak, remont. Cijela 24 sata sve je popunjeno i radi se. Moja dvojica sinova i ja mijenjamo se u dvije, tri smjene – dodaje ponosno sugovornik.

I djeca zainteresirana

Ovaj vrijedni čovjek posebno je ponosan na činjenicu što su njegova djeca zainteresirana za ovaj posao. Kako kaže, želi sačuvati tradiciju jer su vodenice uvijek bile središte sela u kojima su se okupljali mještani i donosili važne odluke. I dandanas ovdje je svatko rado viđen gost, a domaćin pun zanimljivih priča i doživljaja, piše N1.