Američki vojni brod “YUMA” kojim je dopremljen dio američke vojne opreme i vozila za međunarodnu vojnu vježbu “Immediate Response 21” uplovio je u utorak, 4. svibnja, u zadarsku luku Gaženica.

Američka vojna oprema potom je prevezena u vojarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku gdje je uspostavljeno Ekspedicijsko zapovjedništvo Immediate Response 21 (IR21) zaduženo za aktivnosti logističke potpore svim snagama koje sudjeluju u dijelu vježbe koji se održava u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, tijekom prve polovice svibnja sva oprema će iz vojarne u Zemuniku biti kopnenim putem prebačena na krajnja odredišta, vojni poligon “Eugen Kvaternik” u Slunju te na vojne poligone u Bosni i Hercegovini.

Dolazak ostale američke vojne opreme i naoružanja za vježbu “Immediate Response 21”  u luku Gaženica očekuje se tijekom idućih dana, priopćeno je iz MORH-a.

Iz Ministarstva obrane BiH navode da OS BiH realiziraju završne pripreme za predstojeću bilateralnu vježbu Oružanih snaga SAD-a „Brzi odgovor 21“ (Immediate Response 21“). Vježba će biti provedena u drugoj polovici svibnja, a u organizaciji američkoga zapovjedništva kopnenih snaga za Europu i Afriku. Provodit će se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH u Glamoču i Manjači na lokaciji vojarne i zračne luke „Dubrave“. U vrijeme izvođenja vježbe mogu se očekivati pokreti vojnih vozila i helikoptera koji neće ometati svakodnevicu stanovnika i žitelja HBŽ-a, posebice Glamoča gdje će se na lokalnom poligonu za obuku izvoditi vježba, navodi se u priopćenju.