Foto: Paun Paunovic/Cropix

Slavopobjednik 2. Ski Alke je 29-godišni Jerko Župić iz Sinja koji je čast da na svom koplju ponese plamenac hrvatske trobojnice osvojio junački, sa sva tri pogotka “u sridu”. Župić je s ponosom proskijao s plamencem na koplju, a “zagruvale” su i petarde koje su “glumile” mačkule, piše slobodnadalmacija.hr.

Druga Ski Alka – premijera je bila prije dvije godine, a prošla godina je preskočena zbog pandemije koronavirusa – održana je, kao i prva, na snježnoj stazi kupreške Čajuše. Ovu priredbu organizirao je Ski klub Sinj uz potporu Ski kluba Split i pod pokroviteljstvom Grada Sinja, Viteškog alkarskog društva i tvrtke “Čajuša” iz Kupresa.

Za slavopobjednika 2. Ski Alke natjecalo je 16 ski alkara. Početku samog natjecanja predhodio je ceremonijal po ugledu na Sinjsku alku. Poslije svečanog mimohoda, točnije spusta na skijama, kod svečane tribine intonirana je Lijepa naša, a potom je ski alkarski vojvoda Zdravko Cvitković poslije prigodnog govora proglasio 2. Ski Alku otvorenom. Pošto su se ski alkari premjestili na startnu poziciju dječak Grgo Malora oglasio je alkarski zov trubom te je sa starta pojurio Marko Vrca, slavopobjednik 1. Ski Alke i pogodio “u jedan”.

U prvoj trci ski alkari nisu se baš iskazali u pogađanju alkarske mete. Pogodili su svega 14 punata s tim da je čak devet ski alkara promašilo metu ili je pogodilo “u ništa”. Druga trka bila je puno uspješnija. Pogođeno je ukupno 25 punata.

Pritom su četvorica alkara poslije druge trke imali po četiri punta dok je ski alkar Jerko Župić s dva pogotka “u sridu” i šest punata bio u velikoj prednosti. U trećoj trci s njim se uspio izjednačiti Milan Jukić. Kada je, međutim, u trećoj trci Župić ponovno pogodio “u sridu” nastalo je opće slavlje, Ski klub Sinj dobio je pobjednika 2. Ski Alke.

Župić je učitelj, radi s nepunom satnicom u nekoliko osnovnih škola, a uz to radi i na Učiteljskom studiju Filiozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Uz ski alkare i sve koji su sudjelovali u organizaciji ove manifestacije u subotu je uz ski alkarsku stazu na prepunoj Čajuši među gledateljima bilo najviše Sinjana i Cetinjana. Među njima su bili i sinjski gradonačelnik Miro Bulj sa svojim zamjenikom Denisom Bobetom, predsjednik Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukić s harambašom alkarskih momaka Ivom Vukasovićem Parom i drugi. Gradonačelnik Bulj je izjavio da će dogodine osigurati uvjete kako bi se 3. Ski Alka mogla održati u Sinju.

Slobodna Dalmacija