Prekrasan prizor rascvjetanog vrta ili balkona u proljeće slika je koju svi ljubomorno i s nostalgijom čuvamo u sebi i željno iščekujemo kada će konačno, ovih dana, zaživjeti pred našim očima. Da bi se to doista i dogodilo, vrijeme je da pripremimo gredice i tegle za sadnju lukovičastog cvijeća – zumbula, tulipana, preslice, narcisa, šafrana…

Poljoprivredne apoteke, cvjećarne i vrtni centri nude brojne vrste – samo trebate odabrati što želite. Možete koristiti i vlasitite lukovice ukoliko su bile dobro zbrinute odnosno u potpunosti zdrave, sazrijele i dostigle određenu veličinu. Ne bi trebalo kasniti sa sadnjom jer kasnijom sadnjom gubimo na kvaliteti cvjetova. A upravo su cvjetovi najveći motiv zbog kojih sadimo lukovičaste biljke. Ne brinite se za hladnoću, jer će lukovice izdržati i bez posebne zaštite. Jedino što morate pripaziti ukoliko ste ih posadili u tegle. Tako hladnoća brže dopire do lukovica, dok su u zemlji zaštićenije od vanjskih faktora poput niske temperature. Sadimo li ih u tegli tada ih moramo držati na prostoru gdje neće doći do smrzavanja supstrata u tegli a time niti do smrzavanja lukovice.

Narcise su iz popularne porodice lukovica koje rastu od Europe, do Azije i istočne Afrike lako se uzgajaju, slobodno se šire i cvatu iz godine u godinu. Divljih vrsta ima 50 i većinom su udomaćene u zapadnoj mediteranskoj regiji. Postoji tisuću kultivara koje su hortikulturni stručnjaci podijelili u 12 razreda, koji, među ostalim,uključuje i trubaste narcise koje imaju po jedan cvijet na svakoj stabljici; trube su im jednako velike ili veće nego vanjske latice ili ocvijeće.

Boja cvjetova kreće se u rasponu od bijele do žute iako pojedini varijeteti mogu imati bijele, žute, narančaste i ružičaste trube. Otpornost na mraz varira kod ovih lukovica, ali sve toleriraju barem laganu poledicu i najbolje uspijevaju u hladnijim područjima. U hladnijim predjelima vole potpuno sunčane položaje, dok u toplijim trebaju sjenovita mjesta.

Napomena: Sade se na dubinu od 10-15 cm u bogato, dobro drenirano tlo. Tijekom rasta ih treba izdašno zalijevati i kad im lišće ugine, pustiti ih da se osuše. Uklonite ocvale cvjetove.

Foto: Shutterstock

Večernji.hr