“Mi smo oduvijek ovdje u BiH bili jedna nacija.” – strastveno uvjerava Bakir Izetbegović misleći, dakako, na bošnjačku naciju u koju bi trebalo utopiti i Hrvate, pa da opet živimo u bajkovitom bratstvu i jedinstvu kao nedavno za dragog nam jugo-komunizma.
Istinu veli – do turskih osvajanja tih prostora bila je samo jedna nacija, ali ne bošnjačka.
Izgleda kako Bakir želi ponavljanje povijesti, samo što se ovaj put Hrvate ne bi silom poturčivalo, nego bratski pobošnjačivalo.
Sjećamo se kako se u ime minulog bratstva i jedinstva i utjerivanja jedne nacije bratski preoravalo čak i groblja tobožnje braće, pa ipak neka “braća” kanda ništa nisu naučila iz povijesti, pa bi sve ponovili.
Hrvati poštuju svačiju naciju baš zato što vjekovima poštuju svoju, no neki očito imaju svoju viziju povijesti kao što imaju i viziju budućnosti u kojoj se pobošnjačeni Hrvati kolektivno i pojedinačno odriču svoje nacije za dobrobit neke tuđe – ovaj put bošnjačke.
Ništa logičnije!
Povijest, dakako pamti silom poturčene Hrvate, pa i po koju poturicu iz pukog koristoljublja, kakvih svugdje i u svim vremenima ima, ali još više pamti domoljubne veličine poput jednog Nikole Šubića Zrinskog, ili vremenski nam bližeg Zvonka Bušića koji teže više od milijun prodanih, sitnih duša.
Istina-bog kokošari su bili u stanju dotući i takvog jednog giganta duha što nije pošlo za rukom ni više od tri desetljeća tamnovanja za domovinu po najstrožim tuđinskim tamnicama.
Ipak, sjeme tog duha uvijek iznova klija pod hrvatskim nebom i nikakva sitnež i klatež ne može ga zatrti, poturčiti niti – po najnoviju – pobošnjačiti, pa ma koliko se trudila.
Kojekakvi komšići i bakiri dolaze i prolaze, a Hrvatska i hrvatstvo opstaje kroz tolike vjekove bez potrebe da se u ime bilo čega utopi i razvodni u nekoj žabokrečini kojoj se tepa “jedinstvena nacija”.
Nadati nam se da će izlaskom na izbore pokazati što misle o smiješnoj ideji jedinstvene nacije i koliko cijene kontinuitet svog krvavo plaćenog hrvatstva.
Ta, ni Bog ni čovjek ne vole osrednjost i mlakost, pa bila ona vjerska, domoljubna, politička, moralna…
Voli svoje i poštuj tuđe – tako jednostavna, a tako podcijenjena mudrost.
Nada Beljan/Tomislavcity