Prema službenim informacijama, 61 dužnosnik u Bosni i Hercegovini je u sukobu interesa.

Novca u institucijama Bosne i Hercegovine ima i više nego dovoljno. Plaće dužnosnika odavno su duplo veće od mjesečne potrošačke košarice i tri, četiri pa čak i pet puta veće od prosječne plaće u BiH, tako da je standard običnog građanina teško nazvati ikakvim standardom.

Mnogi domaći političari, osim što primaju ogromne plaće, razbacuju se javnim novcem, uplaćuju ga sebi bliskim udruženjima, firmama i pojedincima. Vođen takvom praksom, Dragan Čović je 2017. godine iz državnog proračuna uplatio gotovo 7.000 KM nevladinoj organizaciji Hrvatski narodni sabor, na čijem se čelu i nalazi, javlja Federalna televizija.

Tri godine kasnije sankcije:

Sankcija je da se na osnovu članka 20 stavak 2 Zakona o sukobu interesa izvrši mjesečna obustava dijela neto plaće u iznosu od 10 % koji imenovani, odnosno gospodin Čović ostvaruje kao izaslanik u Domu naroda PS BiH u trajanju od jednog mjeseca, priopćila je Mira Pekić, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa PS BiH (PDP).

Dragan Čović za ovu funkciju mjesečno dobija 4.904 KM. Iduća plaća će mu biti umanjena za 10 posto, što iznosi 409 maraka. Tako će Čović na sljedećoj platnoj listi inkasirati samo 4.414 maraka. I nije jedini.

Isto povjerenstvo kaznilo je Nenada Nešića, zastupnika u državnom parlamentu, jer je u razdoblju od 2018. do 2020. godine obavljao dvojne funkcije – istovremeno je bio ravnatelj Puteva RS-a i zastupnik u Parlamentu BiH. On je kažnjen sa šestomjesečnim umanjenjem primanja za 10%.

Koliko mi je poznato, gospodin Čović je izvršio neke veće uplate nego što po zakonu može i nije mi jasno kako mene kazne šest mjeseci, koji nisam oštetio proračuna, a nekoga tko je stekao neku imovinsku korist ili već što piše u odluci, i koji je zaradio znatno više nego što mu pripada kazne jedan mjesec. Očigledno je razlika u tome jeste li pripadnik vladajućih ili ste opozicija, komentirao je Nešić za Federalnu televiziju.

A ako ste, ipak, obični građanin, kada platite račune, napunite hladnjak, do kraja mjeseca trošite ono što vam je, ako je, preostalo. Možete samo maštati što biste radili s gotovo 5.000 maraka mjesečno.

Dragan Čović i Nenad Nešić sigurno nisu jedini koji su zaslužili ne samo manju plaću već i oštrije kazne zbog sukoba interesa. Ova kazna samo je simbolična jer se u razvijenim zemljama sukob interesa kažnjava na sudu, a osobni moral pokazuje ostavkom, zaključuje Federalna TV.

federalna tv