Središnji ured za Hrvate izvan Hrvatske danas je u prostorijama Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru dodijelio 400 stipendija za studij u Bosni i Hercegovini, javlja Hrvatski Medijski Servis. U ime Središnjeg ureda studentima se zahvalio Dario Magdić, kazavši kako su ove godine imali rekordan broj prijava za stipendije, ali se i ispričao studentima za čekanje.

Magdić je kazao kako ova nagrada prije svega treba biti poticaj studentima da dalje nastave raditi, te kako je ova stipendija osim financijske pomoći i jedan vid priznanja za trud koji studenti ulažu da bi sredinu u kojoj žive promovirali u segmentu obrazovanja.

– Ovo u suštini je novčana nagrada, ali ona također pokazuje da Hrvati izvan Hrvatske nisu zaboravljeni, nagrada koja pokazuje da je Hrvatska spremna pomoći svim Hrvatima bez obzira gdje žive, kazao je Magdić.

Josip Vasilj, jedan od dobitnika stipendije kazao je kako je svjestan što ova stipendija predstavlja, i naglasio kako mu ova stipendija daje još više želje za radom.

– Čast mi je biti na ovome popisu, koji prije svega pokazuje da se trud isplati. Novac koji dobijemo je ono što je na površini svega ovoga, ali bitno je i vidjeti da se trud primjeti, i naravno da mi ovo daje još više želje, još više motiva za daljnji rad, rekao je Vasilj.

Dodjela stipendija privukla je veliku pažnju studenata te je prijava bilo više nego ikada dosad. Stipendija se dobiva na razdoblje od 10 mjeseci, po 700 KN mjesečno, odnosno 7000 KN ukupno. Pravo na stipendiju moglo se ostvariti prema kriteriju općeg uspjeha i socijalno-materijalnog statusa.

HMS