Sinoć su u dvorani Kulturno informativnog centra u Tomislavgradu predstavljene dvije knjige „Zenga“ i „Vrijeme snova“ autora  Mate i Mirka Ćurića. Ovim događajem spomenuti autori zaokružili su sadržajem bogat i lijep ljetni vikend u gradu iz kojeg su potekli, i kojem se uvijek rado vraćaju ne krijući radost zbog sve čvršćih veza s djedovinom.

Podsjetimo, Mate Ćurić je publicist i novinar, filmski kritičar i prozaik rođen u Koritima a od 1978. godine živi i radi u Puli, dok je Mirko Ćurić rođen u Đakovu od roditelja koji su ondje došli iz duvanjskog kraja (Dobrića). Mirko je književnik bogatog opusa čija su djela prevedena na mađarski, engleski, poljski, bugarski i makedonski jezik te je za njih višestruko nagrađivan.

Budući da je Mirko i ravnatelj Srednje strukovne škole Antun  Horvat u Đakovu koja slovi za jednu od najuspješnijih takvih škola u cijeloj Hrvatskoj, te između ostalog posjeduje i vlastiti vinograd,Ilija Papić predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad, kao pravi domaćin  svoje je goste književnike ovom prigodom upoznao i s duvanjskim vinogradarstvom.

S njima je posjetio  jedan duvanjski vinograd te je tako odškrinuo vrata novim mogućim suradnjama između višestruko povezanih gradova prijatelja Tomislavgrada i Đakova. Svoju duvanjsku avanturu književnici su obogatili upoznavanjem pravog duvanjskog vikinga Stipe Pleića Flicka o kojem su ranije čitali, i posjetom njegovoj vikinškoj kući.

– Bilo bi zgodno organizirati prigodne radionice s mojim učenicima stolarima  – tom je prilikom rekao Mirko  oduševljen Flickovim talentom.

Sadržajima bogat vikend tako je sinoć zaokružen svečanom promocijom spomenutih knjiga o kojima je govorio Ivan Baković, predsjednik Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne dok su u glazbenom dijelu oduševili članovi „ Hrvatske duvanjske baštine“ te članice HKUD –a fra Jozo Križić iz Roškog Polja.

S nadom u bolje sutra vjerujemo da nećemo dugo čekati na nove ovakve susrete jer se već  rađaju nove, odlične ideje koje bi mogle dodatno učvrstiti i još snažnije povezati već postojeća prijateljstva na koja smo svi ponosni.

Ivana Ćurić/Tomislavcity